Advertisement

PlayStation.Community Blog ›› rhinoka

14 hozzászólás

2019.12.08. 09:27:02

Utolsó hozzászólás: Lotar

2019.12.15. 18:37:53

Megosztás
Értékeld a blogot!
NVIDIA Gamestream

Azoknak szól ez a leírás, akiknek a PS4 mellett van már otthon egy 4K-s TV-je és egy erősebb PC-je NVIDIA-s grafikus kártyával (GTX 1060 vagy annál erőssebb). Nekik érdemes tudni, hogy igazából egy lépésre vannak attól, hogy a PC-s játékaikat ugyanúgy tudják a TV előtt ülve játszani, mint a PS4-es játékaikat.

Ehhez egy media boxra van szükség. Ez a media box fogadja a PC oldali játékstreamet és megjeleníti a TV-n, valamint továbbítja a PC felé a kontrollerről érkező inputokat. A PC oldali játékstream ahogy a címben is szerepel az NVidia Gamestream technológiáján alapul. Azt érdemes tudni erről a technológiáról, hogy ilyenkor a PC oldalon a játék valóban fut (meg is jelenik a PC-s monitoron) és ilyenkor a PC másra nem használható. Hasonlóan működik tulajdonképpen a Google Stadia is ami várhatóan a jövő technológiája, azonban ezt működő verzióban jelenleg meg lehet csinálni otthon magunknak is, erről szól ez a blog.

Mi az amit elérhetünk:
- PC-s játékok kanapéról, kontroller támogatással
- Valódi 4K HDR felbontás
- 5.1-es audio
- nincs gépzaj (a kiszolgáló gép nem a TV mellett van, nem sípol, nem kattog, nem zörög)

Mi szükséges ehhez:

Kliens eszközök:
Az 1080p-s (1920x1080) felbontáshoz elegendő egy Raspberry Pi3 vagy Pi4 (Raspbian operációs rendszerrel + Moonlight embedded gamestream kliensel + némi szabadidő a konfiguráláshoz). A 4K streamelés elvileg lehetséges lenne Raspberry Pi4 alól is, de sajnos a Pi4-hez a 4K dekodolást végző H265 (HEVC) támogatás még nem készült el Raspbian alá (2020 Q1/Q2-re ígérik ezt). Marad az NVIDIA hiavatalos media boxa az NVIDIA Shield. Ennek annyi a hátránya a Rasperry-hez képest, hogy ameddig a Raspberry-s megoldás kihozható 30 ezet Ft-ból, addig a Shield 80 ezer Ft. Személy szerint ha lehetőség van szívesebben választom a költséghatékonyabb megoldást, de a 4k streamelésnél jelenleg erre nincs lehetőség.

Az NVIDIA Shield TV Pro 2019 jelenleg az Alza-ból szerezhető be legegyszerűbben (jelenlegi ára: 81.390 HUF). Nem kizárt, hogy elegendő a sima Shield TV is, én azt nem próbáltam, nincs vele tapasztalatom (ennek ára jelenleg: 59.990 Ft).
Az NVIDIA Shield specifikáció szerint képes a 4K HDR streamelésre és a gyakorlati tapasztalatom is az hogy valóban képes is erre /HDR csak azoknál a Gamestream támogatott játékoknál van, amelyek tudják a HDR-t/.

Gamestream környezet:

A játék streameléshez tehát összefoglalva az alábbiakra lesz szükség:
Kliens oldal: Nvidia Shield TV Standard/Pro
Kiszolgáló oldal: PC (Nvidia GPU, Gigabites hálózati kártya)
Megjelenítő eszköz: 4K HDR TV
Kontroller: PS3 Dualshock 3/PS4 Dualshock 4 stb.
A Shield-et HDMI kábellel össze kell kötni a TV-vel (lehetőség szerint HDMI-UHD port-ot használva). A 4K tartalom megjelenítéséhez pedig nem árt egy megfelelő HDMI kábel is (én erre a célra az Amazon HDMI kábelét - AmazonBasics High-Speed HDMI Cable - használom olcsó és nagyon jó minőségű). Hálózati kapcsolathoz elméletileg lehet Wifi kapcsolatot használni, de ahogy a hivatalos oldal is én is a kábeles megoldást javaslom (CAT6-os hálózati kábellel nem lőhetsz mellé).

Beállítások:
Az alapvető beállításokhoz az alábbi linken leírt lépéseken kell végigmenni. Az alap dolgokat nem írnám le, csak azokat amiket a leírás nem említ illetve pár dolgot ezen felül kihangsúlyoznék.

Gamestream alap beállítások

Tehát a fenti linken az alábbi menüpontokon kell végigmenni:

RECOMMENDED SHIELD TV SETUP
GAMESTREAM PC Setup
PAIRING SHIELD TV TO YOUR GAMESTREAM PC

Javaslom, hogy az utolsó lépés első körben a PC-s tűzfal kikapcsolásával történjen. Ha úgy már megy, akkor érdemes visszakapcsolni és engedélyezni a megfelelő portokat.
Ne feledkezz meg a Windows beépített tűzfaláról sem, az is okozhat problémát (kapcsold ki azt is :) ).

Ha már működik kikapcsolt tűzfallal, akkor kapcsold vissza a tűzfalat és engedélyezd az alábbi portokat:
UDP: 7, 9, 47992, 47998, 47999, 48000, 48010
TCP: 35043, 47991, 47995, 47996, 47989, 47984

Kontrollerek csatlakoztatása:
A Shielden az alábbi menüpontban történik:
Settings\Remotes & Accessories\Add Accessory

Ekkor kell a kontrollert pairing módba tenni és a megjelenő eszközt kiválasztani, sikeres kapcsolódást követően már használható is a kontrollerünk. Sajnos a PS4 kontroller-t csak sima wireless kontrollerként ismeri fel a SHIELD, így a led színének és fényerejének módosítására nincs lehetőség. Több azonos és különböző kontroller csatlakoztatására is van lehetőség. A PS3 kontrollert előbb USB kábellel kell csatlakoztatni, majd a kábel kihúzását követően a PS gomb megnyomásával csatlakozik a kontroller. (A csatlakozást követően a 4 led villogni fog, nem áll be egy adott pozícióra, de ettől függetlenül a kontroller működik.)

PC oldalon nálam telepítve van az ScpToolkit még a Raspberry-s időből, erre nem tudom, hogy szükség van-e a PS4 kontroller streamen keresztüli működéséhez. Ha ez telepítve van, akkor Xbox 360 kontrollerként használható a játékok alatt a PS4 kontroller.

Indulhat a játék?:
Elméletileg igen, ehhez az kell hogy a kiszolgáló PC-n be legyél jelentkezve és a GeForce Experience-ben be legyen kapcsolva a Gamestream.
Illetve az is szükséges, hogy a Shield és a Geforce Exprience ugyanabba az Nvidia accountba legyen bejelentkezve.

Ekkor az NVIDIA Shielden az NVidia Games\Settings-nél meg kell jelennie a géped nevének, ahogy az alábbi ábrán is látszik (GameStream PCs-től balra, RHINO az én gépem).
Ha ez így van, akkor a My Library-ben meg kell jelenniük a Gamestream kompatibilis játékoknak, illetve a Steam-nek is. Már csak el kell indítani a kiválasztott játékot és voálá elértük, amit szerettünk volna. :)
Problémamegoldás:
Itt azokat a problémákat sorolom fel, amikbe én belefutottam és sikerült orvosolnom. Nem biztos hogy ezek nálad is jelentkezni fognak.

Nem jelenik meg a PC-d az NVidia Games\Settings alatt. Ez a legkellemetlenebb probléma, mert enélkül sajnos nincs játék és nincs is rá biztos megoldás.
Az alábbbiakkal érdemes ilyenkor próbálkozni:
- Ellenőrizd, hogy kliens és kiszolgáló oldalon is ugyanabba az Nvidia account-ba vagy bejelentkezve.
- A PC-n a Geforce Experience-ben a Gamestream ki- majd kis idő múlva bekapcsolása. (Legtöbbször ez a megoldás működik)
- PC-n a tűzfal átmeneti kikapcsolása
- Windows újraindítása
- Shield újraindítása

Több kontroller van csatlakoztatva, de a játék ezeket egynek érzékeli:
- Tartsd nyomva a start gombot, majd engedd fel. A megjelenő menüben navigálj a három pöttyre, majd engedélyezd a több kontroller használatát: Multi-controller enabled.
Ezt sajnos minden egyes alkalommal meg kell tenni /a shield azoknál a játékoknál engedélyezi alapból, amelyek támogatják a lokál multit, a Steam-et nem ilyennek tekinti/.

Nagyon halk a játék:
- Vedd maximumra a PC-n a master volume-t (egyúttal halkítsd le a PC-s hangfalakat, mert különben üvölteni fog)

Nem működik a Dualshock a stream alatt:
- Telepítsd a PC-re az ScpToolkit alkalmazást, majd telepítsd az XBox 360 drivereket

A stream felbontás csak 1080p nem 4K:
- A 4K felbontáshoz megfelelő videokártya kell PC oldalon, ha nem tudja a géped a 4K-t amikor a gépeden játszol, akkor nem fogja tudni streamen sem
- Nem támogatja a PC-s monitorod a 4K-t: Az NVidia Control panelben adj hozzá Custom Resolution-ként 4K felbontást (3840x2160@60Hz). Tesztnél majd elsötétül a képernyő, ekkor nyomj egy Tab-ot majd Enter. Alternatv megoldás 4K HDMI dongle beszerzése.

Akinek valamiért nem működik/nem tetszik az Nvidia saját stream kliense, az telepítheti a Shieldre a Steam Linket vagy a Moonlight alkalmazást is és azokkal is próbálkozhat. /A Steam Link a Steam saját kliens programja és például jobban kezeli a PS4 kontrollereket, a Moonlight pedig egy opensource megvalósítás./

Tippek trükkök:
Az Nvidia gamestream elméletileg csak a támogatott játékokkal és a Steam-es játékokkal működik. Szerencsére gyakorlatilag ez nem így van. A Gamestream Experience-ben hozzá tudod adni a windows desktop-odat:
C:\windows\system32\mstsc.exe

Ezt elindítva a Shield-ről megjelenik a TV-n a Windows Desktopod és elindíthatsz tetszőleges játékot (csatlakoztass egy egeret a SHIELD-hez, hogy el tudd indítani). További lehetőség, hogy a Microsoft Store-os játékokat az UWPHook nevű alkalmazással be lehet húzni a Steam alá és onnantól indíthatóak a Steam alól, ez némileg kényelmesebb megoldás mint az előző, mert így kontrollerrel is indítható lesz a játék.

(Csak a végén zárójelesen említem meg, hogy az Xbox Game Pass PC-s verziójával az első hónap nemrég 300 Ft volt és azért elérhetőek például az alább játékok is: Gears 5, The Outer Worlds, Metro Exodus 2033 stb. . Nálunk most éppen a Gears 5 van terítéken couch coopban.)

És legvégül egy jó tanács, ha elakadsz, ne add föl, működni fog! Jó játékot!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.12.15. 18:37:53
LV18
Még szerencse, hogy van ilyen megoldás. :))) Érdekesnek érdekes, de nem sz. szórakoznék ilyennel. És a cool-faktort sem érzem. Sry! ;) De azért köszi, jó tudni, hogy ilyen is van.
psn/sen id: pcpmate
13. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.13. 08:15:11
LV1
Válasz 12. ColdHand üzenetére:
- Valódi 4K HDR felbontás
- nincs gépzaj

4k streamelésről volt szó a blogban elsősorban. Ha van is egy 4K-s felbontást kiszolgálni képes laptopod, akkor az nem lesz hangtalan.

Annyira ez nincs kihangsúlyozva a blogban, de a fenti megoldás egy lényeges eleme a cool faktor. Leülsz a tévé elé, bekapcsolod a kontrollert, elindítod a játékot és megy. Nincs zaj, nincs kábel dugdosás, csak a játék. Elég jó érzés. :)

+1 feature amiről a blogban nem esett szó, de a fenti megoldás ezt is támogatja. Ez a remote streaming, ugyanúgy távolról bárhonnan rá tudsz kapcsolódni, mint a PS Remote play. Akár telefonról is /sok értelme ugyan nincs/. Ehhez a Moonlight-ot kell telepíteni, bármilyen androidos készülékre.

Ettől eltekintve a laptopos megoldás is egy működő megoldás, de nem mondanám ugyanannak.
12. ColdHand  Szerkesztő
2019.12.13. 07:55:13
LV22
Válasz 11. rhinoka üzenetére:
Miért?
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
11. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.13. 07:44:58
LV1
Válasz 10. ColdHand üzenetére:
Valahol leszel az biztos, csak nem ugyanitt.
10. ColdHand  Szerkesztő
2019.12.12. 17:44:52
LV22
5 éves notebookomat HDMI-vel összekötöm a tévével, controller blu-tooth-ról és ugyanott vagyok, mintha ezekkel vacakolnék.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
9. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.10. 16:21:04
LV1
Válasz 8. Alien üzenetére:
Igen valóban látni némi lagot a videon, de ez a szint már tényleg csak kompetitív játékoknál okozhat problémát. De "normál" otthoni használatnál észrevehetlen.

Az Ai Upscale-t még tesztelnem kell, alapból nekem nem tetszett amit pár Netflixes filmbe való belenézésnél láttam. A TV-s Netflix szebb volt, a shielden mintha akadozott volna a kép. Még majd ezt azért próbálgatom.
8. Alien  PlayStation.Community tag
2019.12.10. 08:58:26
LV10
Válasz 7. rhinoka üzenetére:
pedig nekem ott van (persze nem a tévé mellett), mivel htpc is egyben. ;) A shield nyílván jobb erre mint bármelyik tv box, de picit drágának érzem. Viszont filmekhez az AI Upscale-t nagyon dicsérik, az megérne egy próbát ;)

lag valszeg itt is van amúgy sajnos, ebben a videóban simán látszik, ha pauzálod (mondjuk 0:44-nél):

https://www.youtube.com/watch?v=U6aF51KL2js

7. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.10. 07:56:02
LV1
Válasz 6. Alien üzenetére:
Értelemszerűen ha a PC a TV mellett van eleve, akkor ennek a megoldásnak nincs értelme. De a PC-t azért nem a nappaliban célszerű elhelyezni. :)

A moonlight-nál én is tapasztaltam az általad leírtakat, a shieldnél nem. Itt valószínű sok múlik már a fogadó oldali hardweren és a szoftveren. A shield ebből a szempontból szintlépés a rpi + moonlighthoz képest (amit én használtam előtte). Shielden nem érzékeltem input lagot és a kép minőségében sem találtam kifogást. Ha módod van rá próbáld ki valahol ezt a megoldást, és szerintem meg fogsz lepődni.

Ami viszont beárnyékolja a Gamestreamet, hogy az Nvidia erőteljesen dolgozik a saját streaming szolgáltatásán a GeForce NOW-n, és érzékelhetően visszavett a Gamestream fejlesztéséből/támogatásából. Hosszú távon ez feltehetően nem jelent sok jót.

6. Alien  PlayStation.Community tag
2019.12.09. 21:07:26
LV10
Válasz 2. rhinoka üzenetére:
azért az ugyanaz a játékélmény picit túlzás. egyrészt ahogy próbálgattam egy kb 20-25ms lagot összeszed (plusz a tévéjé), ez egy kompetitív játéknál már komoly hátrány, de nekem azonnal feltűnt single játékban is (a monitorom kb 11-12ms). A másik, hogy nekem 25mbit h265 kódolás mellett sem volt az 1080p kép olyan mint a gyári...szóval ez a megoldás inkább akkor jó, ha külön szobában van a gép meg a tévé. Ha viszont közel van a kettő akkor kb 1 hdmi kábel + controller + steam big picture mód és ott a konzol feeling.
5. soliduss  A Krónikás
2019.12.09. 15:36:47
LV25
Válasz 2. rhinoka üzenetére:
Király ismertető .
4. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.08. 17:22:34
LV1
Válasz 3. Alien üzenetére:
Igen, 1080p-re jó szinte bármilyen box. 4K-ra az általam használt megoldás már nem működött, ezért váltottam.

A moonlightot használtam másfél évig én is, alapvetően elégedett voltam vele. Két problémát tapasztaltam, a kontrollereket nem kezelte annyira jól illetve az nvidia gamestream változásokat némi késéssel követte le. Azonban ezek mellett a problémák mellett is egy működő, jó megoldás.
3. Alien  PlayStation.Community tag
2019.12.08. 13:32:02
LV10
Jó kis ismertető. Elég ehhez amúgy egy android tv rendszerű tévé vagy egy box (pl Xiaomi mi box s). A Moonlight appot kell letölteni és mehet a móka. Nekem gtx 1060al egy 8as philipsen meglepően jól működik, igaz a hdr-re vmi hibát dob.
2. rhinoka  PlayStation.Community tag
2019.12.08. 10:57:11
LV1
+1
Ez a blog egy lehetőséget mutat be, a PC-ből hogy lehet kihozni ugyanazt a játékélményt mint a konzolokból.

Ez több pénzből és több ráfordítással, de lehetséges. Akinek a PS mellett van PC-je is (szerintem jó páran vannak így), azoknak lehet hasznos ez a blog. A többieknek maximum érdekesség, hogy van ilyen is. :)

Ebből gondolom kiderül, hogy szerintem a PS és PC használat nem zárja ki egymást.
1. HUN_GERGO  PlayStation.Community tag
2019.12.08. 10:06:17
LV15
Pint ezért játszunk PS-en, hogy ne kelljen kínlódni a millió beállítással... :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
531 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Simon György
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
13 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:31:16
Regisztráció ideje:
2011.08.27. 11:34:14
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea