Advertisement

PlayStation.Community Blog ›› sauce

12 hozzászólás

2020.01.06. 12:09:59

Utolsó hozzászólás: sauce

2020.01.17. 20:18:58

Megosztás
Értékeld a blogot!
4 és fél hónappal ezelőtt volt, hogy elmenekültem Magyarországról. Nem olyan nagyon messzire, csak éppen elég tisztes távolságban ahhoz, hogy találjak egy jó optimumot az életvitel és a hozzátartozóktól való távolság figyelembe vételével.

A helyi nyelv nagyon minimális ismeretének ellenére mertem beleugrani a mélyvízbe. Úgy voltam vele, hogy ha nem fulladok meg, akkor nagyon jól járok, mert gyorsan megtanulok úszni, ami óriási erényt jelent majd akkor is, ha végül itt nem találnám meg a számításaim, hiszen ezt a gyorsan megszerzett tudást magammal tudom vinni és máshol is előnyös. Tehát a legfőbb feladat az volt, hogy túléljem a kezdeti nehézségeket, hogy elindulhassak a beilleszkedés útján.
A helyzet az, hogy sokkal nagyobb nehézségekkel kellett megbirkóznom, mint amire számítottam, főképpen a nyelvismeret hiánya miatt. Ez a sok papír ügyintézés, regisztrációk, az egész bürokrácia borzasztó. A munkahelyemen azt feltételeztem, hogy mivel engem főleg diplomás emberek vesznek körül, legalább ők tudni fognak angolul beszélni, de tévedtem. Ez a közvetlen környezetemre szerencsére igaz, de más kollégákkal is kapcsolatba kell lépni, és sokan sajnos nem beszélnek semmit az anyanyelvükön kívül, pedig szerintem elvárható lenne, legalább egy gazdasági vagy mérnök végzettségű embertől. Így sajnos sok stresszforrással jár a kommunikáció, mert bár már egyre jobban beszélem a németet, még mindig nagy a bizonytalanság és frusztrál a gondolat, hogy vajon mit értett az illető abból, amit én mondtam, és én vajon jól értettem-e azt, amit mondott. Boltban az egyébként ötperces vásárlás nekem néha fél órába telik, mert elő kell kapnom a mobilom a google translate-tel, hogy lefordítsam, hogy ez most vajon mi a fene, ami rá van írva. De legalább most már vannak ilyen segédeszközök. A google translate-nek köszönhetem azt, hogy a nehézségek ellenére viszonylag jól boldogulok. Mert egyébként szinte minden más remek. A munka érdekes, szeretem is és fejlődök is vele, az emberek rendesek. Szociális életem nem nagyon van még, mert annyira még nem megy a nyelv, hogy rendesen el tudjak valakivel beszélgetni, vagy hozzácsatlakozni mások beszélgetéséhez. Ez jelenleg a legnagyobb hiány, de gyorsan fejlődök, és ezt a pár hónapot igazán megéri beáldozni a későbbi sok jóért, meg a mostani sok jóért. Az van, hogy míg Magyarországon a fizetés kb 30-40%-át teszi ki egy nem lepukkant albérlet egy adott településen, addig ez itt 10-15% körül van. Nagyon nem mindegy.
Az osztrák elég különös nép, de főleg a nők. Azok olyanok, mintha nem is másik országban, hanem másik bolygón születtek volna. Sok az életfelfogásbeli különbség. Például, míg Magyarországon mindenki arra törekszik, hogy legyen saját lakása, itt a jelentős része simán leél egész életet is albérletben, gond nélkül, és jó nekik így. A múltkor említettem, hogy lusták és lazák, ez még jobban megerősödött bennem. Még egy ilyen nemtörődöm népséget nem láttam. Úgy közlekednek az utakon, mint akiket egyáltalán nem érdekel, hogy összetörik-e véletlenül a kocsit vagy sem. Ezzel nem a budapesti vadbarom lökdösős közlekedésre gondolok, hanem csak simán nem annyira óvatosak, viszont jóval nyugodtabbak és elengedőbbek. Egyébként annak ellenére, hogy a magyar fizetések többszörösét keresik, én azt vettem észre, hogy nem vesznek jobb autókat, csak számukra az kisebb értéket jelent. Ha véletlenül totálkárossá töri, zsebből ki tudna fizetni egy másikat, pár havi fizetésből. A magyar meg mit csinál? Megveszi az ugyanolyan drága autót, de arra évekig gyűjt, egész örökségét költi rá, vagy sokéves hitelre veszi, és aztán az neki a mindene. Olcsóbbat engedhetne meg magának és az is elvinné A-ból B-be, de akkor is inkább túlköltekezik hogy felvágjon vele, annak a látszatát keltse, hogy ő igazából milyen gazdag és menő keménycsávó. Hahaha. Nem ezt csinálja a többség? Dehogynem. Na ilyen viselkedés itt Ausztriában nem jellemző. Sokaknak sokéves, tört kijelzős telefonjuk van, de nekik az még jól működik, nem fogják ezért lecserélni, nagyívben leszarják hogy más mit gondol, de más is nagyívben leszarja mert itt nem azzal foglalkoznak, hogy a másiknak mije van és miből gyűjtötte össze rá. Mondom ezt úgy, hogy egyébként én hazánkban még nem is laktam Budapesten, ami etéren a legalja hely az egész országban, de sajnos máshol is jellemző, csak nem akkora mértékben. Úgyhogy szerencsére itt összességében nem foglalkoznak ilyen látszatkeltésekkel, másoknak mutogatásokkal. Az emberek saját magukat akarják boldoggá tenni, nem pedig azért tesznek dolgokat, hogy majd más hogyan vélekedik róla.
Fura volt még azt is látni, hogy a nemtörődömség a szabályok betartására is kihat. Az jó, hogy zéró tolerancia helyett egy sört még meg lehet inni anélkül, hogy elérnénk azt az alkoholszintet, amivel már megbüntetnének vezetéskor. Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy sokakat az sem érdekel, ha ezt bőven túllépik.
A múltkor rossz hangokat adott ki az autóm, és megjavítás nélkül vonattal mentem. Munka után hazafele menet a vonatállomáson ketten álltunk, egy 40 körüli nő, és én. Fogom a vonatjegyet és olvasgatom, fordítgatom, hogy megbizonyosodjak, hogy jót vettem-e. Odajön hozzám a nő, és azt mondja, hogy a kalauz sosem jön, minek veszek jegyet 4 és fél euróért. Néztem, mint borjú az új kapura.
A mai nap éppen egy ünnepnap, a Heilige Drei Könige, így ma nem kell dolgozni. Ez tök jó, habár ősszel nem esett jól, hogy gyakorlatilag egyedül a Nov. 1. volt szünnap, egyébként végig kellett robotolni szünet nélkül az egészet. Fáradt is voltam rendesen. De legalább ma fordítva van.
Hogy hogyan tovább? Szerintem kb. nyáron fogok eljutni arra a szintre, hogy a közvetlen kollégáimmal a beszélgetést angolról átváltsuk németre, és az lesz számomra a vízválasztó időpont. Onnantól kezdve fog még nagyobb ütemben javulni a beszédem, onnantól kezdve fogok tudni rendesen részt venni a társasági életben, addig még kompromisszumos. És nem mellesleg, onnantól lesz még hatékonyabb a munkám, és kevésbé leszek mellőzhető. Mert ez most még csak egy kezdet, időt adtak nekem, hogy beletanuljak, de különösen az elején féltem attól, hogy könnyű lemondani rólam, megszabadulni. Most már egész jól kezdek beépülni.
A legfontosabb azonban az, hogy tehenek vannak. És a szomszéd fűje tényleg zöldebb. (ezt még hó előtt lőttem)
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. sauce  PlayStation.Community tag
2020.01.17. 20:18:58
LV1
Válasz 10. CountofHell üzenetére:
Ennek nincs olyan szintű káromkodás-faktora. :D
nem szósz, hanem száúcse
11. arhatati  PlayStation.Community tag
2020.01.17. 19:43:59
LV2
Válasz 10. CountofHell üzenetére:
Köszi! Na ezt sem hallottam soha, vagyis danke! :D
Question van? Van.
10. CountofHell  PlayStation.Community tag
2020.01.17. 16:30:06
LV15
+1
Válasz 7. arhatati üzenetére:
Was zum Teufel ? Kb. azt jelenti mi az ördög. :-)
PSN - CountofHell_HUN
9. arhatati  PlayStation.Community tag
2020.01.16. 20:13:05
LV2
Válasz 8. sauce üzenetére:
Kájn problem. :D
Question van? Van.
8. sauce  PlayStation.Community tag
2020.01.16. 19:26:57
LV1
+1
Válasz 7. arhatati üzenetére:
Ezt én még nem tudom. :D
nem szósz, hanem száúcse
7. arhatati  PlayStation.Community tag
2020.01.16. 14:05:32
LV2
Válasz 4. sauce üzenetére:
A WTF-et kérhetem németül? :D
Question van? Van.
6. Dragonken  Szerkesztő
2020.01.16. 02:09:39
LV16
+1
Válasz 4. sauce üzenetére:
https://kepkuldes.com/image/hcSQkB

Akkor ez tetszeni fog :D
de miért nincs DK-n nadrág?
5. sauce  PlayStation.Community tag
2020.01.13. 20:00:12
LV1
+1
Válasz 3. gabe82_ üzenetére:
METAFORA
nem szósz, hanem száúcse
4. sauce  PlayStation.Community tag
2020.01.13. 19:59:33
LV1
Válasz 2. Dragonken üzenetére:
A stájeri dialektus OMG. :D Van két Németországból jött kollégám, és mesélték, hogy ők sem értettek semmit, amikor idejöttek. Ők olyan szépen beszélik a németet, az ő mondataikat már nagyjából meg is értem. De a helyiekét... WTF
nem szósz, hanem száúcse
3. gabe82_  PlayStation.Community tag
2020.01.13. 17:05:46
LV16
Válasz 1. xerox üzenetére:
De mit keres itt ennek a lotyónak a képe?
2. Dragonken  Szerkesztő
2020.01.13. 15:10:43
LV16
Nemet nyelvhez kell egy par ev amire magabiztosan beszeli az ember + meg is ertik. Magyarokat mindig fel lehet ismerni, annyira jellegzetesen mondjak a szavakat
"ih mökte jeczt gééhen"

Arrol nm is beszelve h az osztrakok nm ertik egymast a sok kocsog dialekt miatt, kulfoldikent mindig mokas az ilyen
de miért nincs DK-n nadrág?
1. xerox  PlayStation.Community tag
2020.01.06. 19:09:18
LV18
Piper Perri.
Durva, hogy mit bír a kicsaj! :O
psn id: zomimi78
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
626 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Cirilla
Fórumhozzászólások száma:
82 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
18 db
Utolsó belépés:
2020.02.07. 22:33:54
Regisztráció ideje:
2019.03.22. 23:05:23
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea