Advertisement

PlayStation.Community

2014.06.22. 12:40 PlayStation Network
13 hozzászólás
Értékeld a cikket!
Szerezd meg hát mind, ded néjsön!

Önmagában is nehéz egy olyan játékról írni, amelyről már kettő ismertető is megjelent az oldalon; az egyik ráadásul nem is olyan rég. További nehezítő tényező, hogy szinte mindenki rühelli manapság a Dead Nationt. Ő lett az a kolléga/osztálytárs, akit legszívesebben félholtra vernél egy zsáknyi pihe-puha plüss kiskutyussal, mert a puszta létezése is irritál. Az öreg szomszéd, akivel nem akarsz találkozni, mert legalább fél órát fog magyarázni egy levegővétellel, mindenféle dologról, amikre nem vagy kíváncsi. Az a droid, aki tud is játszani valamelyik verekedős játékkal, és nem csak összevissza nyomkodja a gombokat, ezáltal legyőz. Sőt, talán még rosszabb is ezeknél!
Az ok mondhatni pofonegyszerű: hekker-támadás anno, PéEs plusz nemrég, szemét Szoni most, így dióhéjban. Eredetileg úgy terveztem ezt a röpke ismertetőt, hogy egyedül vesézem ki ezt a témát, de annyi minden más is eszembe jutott ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, hogy inkább egy páros bemutató formájában teszem meg. Szerencsére nem vagyok egyedül a jelenlegi ádáz csatában az élőholtak ellen, ugyanis vállvetve harcolok a patinás platinás Onimushamannel.
Oni: 2010-ben ártalmatlanná tettem több mint 60 ezer élőhalottat. Nem vagyok rá büszke, de mocskosul élveztem! A megjelenés napján vásároltam meg a Dead Nation PS3-as verzióját, majd jó két évvel később a hozzá kiadott DLC-t. Komolyabb vetélytárs hiányában rögtön a legcoolabb akció-horrorrá avanzsált (a baráti köröm hasonló véleményen volt róla). Jó magam több éjszakát átvirrasztottam a játékkal, online co-op társaimmal karöltve. Ekkor még nem volt olyan "luxus", mint voice chat (ez a funkció csak hónapokkal később érkezett egy update formájában). Text chatbe írogattunk egymásnak, elemeztük a ránk leselkedő veszély nagyságát, valamint a másodlagos fegyverek megfelelő elosztását. *elmereng* Mivel annak idején nem bánatpénz gyanánt dobták elém (a 2011-es? hacker támadás utáni Welcome Back ajándékok egyik választható eleme volt), így nemrégiben ingyenesen magamhoz szólíthattam a Vita változatot.
A programmal egyedül is el lehet bohóckodni (így egy fokkal könnyebb is), de egy emberi társsal vállvetve harcolva teljesedik ki.

DK: Én viszont meglepő módon azt mondom, hogy egyedül játszva legalább ugyanolyan élvezetes a cucc, mint párban. Amikor nemrég leszedtem a játékot, csak úgy voltam vele, hogy nyomom pár percig lefekvés előtt. Ez azonban nem egészen úgy jött össze, ahogyan terveztem, sikerült előtte ragadnom egy jó időre. Kellemesen intenzív a gameplay, a pályák pedig rövidek, ezáltal játszatja magát rendesen a dög.

Oni: Bár az offline kooperatív mókát előnyben részesítem az online cirkusszal szemben, sajnos DK és köztem lévő távolság miatt az ad hoc kipróbálása elmaradt. Néhány sikertelen kapcsolódás után sikerült néhány küldetést lezavarnunk. Külön megjegyezném, hogy a voice chatet külön be kell kapcsolni a beállításoknál, különben a játék sokat veszít az élvezeti faktorából. Szinte minden ugyan az, mint amit már a PS3-as és a PS4-es változatoknál megismerhettünk. Ugyanúgy 10 küldetésen keresztül leszünk képtelenek menekülni a ránk leselkedő zombiktól, szinte ugyanaz a látvány és hangeffekt parádé fogad bennünket.

DK: Single playerben viszont akad egy apró bug: a hangok olykor megzavarodnak. Lősz a felcharge-olt puskával, aminek olyan hangja lesz hirtelen, mint egy Looney Toones pisztolynak. Néhány pukkanás után helyre jön a dolog, de akkor is mókás. A grafika nagyon jól fest kisképernyőn, nincsen oka szégyenkezésre. Viszont a játék piszok sötét, szóval érdemes a gamma beállítással és a Vita fényerejével kísérletezni.

Oni: Továbbra is egy vadóc hölgy és egy erősen pornós hangzású úriember közül választhatunk magunknak (erősebb kutya b@szik alapon a host választ először, így a vendég garantáltan "a csaj" lesz) protagonistát.

DK: Jack Mcready, ilyen egy igazi férfinév. A folytatásban gondolom John Morningwood és Kim Gimmecockz lesznek a főszereplők.

Oni: A programmal meg voltam elégedve, egyedül az irányításba tudnék belekötni. Nehézkesen tudtam kezelni a lézerirányzékos célzót, a két analóg karos irányítás a nagy gépeken sokkalta finomabban, jobban működött. Folyton korrigálásra szorult és ez baj, mert néha tizedmásodperceken múlik az életünk.

DK: Meg tudom érteni valahol ezt a problémát, viszont szinte tudományosan bizonyított tény, hogy maga a Vita használata erősen függ a testtartástól. Háton fekve, vagy oldalra fordulva akadnak ilyen jellegű problémák egy akciójátéknál, de felülve – számomra legalábbis – minden simán ment. Apropó, Vita tulajoknak érdemes egy ILYEN kiegészítőt beszerezniük, ugyanis közel DualShock szintű lesz a felhasználói élmény tőle.

Oni: Jókat röfögtünk a tesztelés alatt, közben kibeszéltük a nem is annyira agyhalott ellenfeleket és úgy en bloc a zombis témákat. Az első pálya végére érve rendőrautók között vezet az út, a kaputól balra pedig egy rabszállító pihen. A furgonban már tűkön ülve várnak az élőhalott fegyencek. Érkezésünkkor kivágódik az ajtó, amin egy tucat kiéhezett nyomorult áramlik ki, titkos jelzésükre jobbról pedig ránk törnek az átszellemült zsernyákok. Tökéletes kelepce, mesteri kivitelezés!

DK: Ennek a tervnek már csak egy további fázisa lehet, mégpedig az, amit az Élőhalottak Visszatérnek első részében láthattunk. Ebben tudtak a zombik beszélni, amit egyikük kifejezetten az előnyükre is fordított azzal, hogy hörgő hangon mentősöket rendelt maguknak egy mentőautó rádiójával. Meg kellene újra nézni azt a filmet, igazi klasszikus.

Oni: Az ilyen eseteknél csak a falnál lapuló, csupa térd és könyök lény jobb, aki ki tudja, hogy mióta állhat készenlétben azért, hogy a nyakunkba ugorjon.

DK: Érdemes megfigyelni, hogy legtöbbször egy csali kerékpár mellett várnak a habzsolni valóra. Végül is érthető, hiszen jelentősen vissza lehet szorítani a biciklilopásokat azzal is, hogy ha felzabálják a tolvajokat.
Oni: Ebben a game-ben az ellenfelek ütnek, és nem is gyengén. Ellenük védekezni egy jól ütemezett elfutással lehet, esetleg megpróbálhatunk közelharcba elegyedni. A pihenőpontoknál elhelyezett bódéknál vásárolhatunk megannyi fegyvert, lőszert és kiegészítőt, illetve a különleges ládákból összeharácsolt páncélokból választhatjuk ki a játékstílusunknak megfelelőt (erősség, állóképessé és gyorsaság). Az izometrikus fix kameranézet még akkor sem zavaró, ha egy tereptárgy mögé érünk, ilyenkor áttetszővé válunk a jobb tájékozódás érdekében.

DK: Pro tip: a feltuningolt alap fegyveren kívül csak a shotgunra lesz szükségünk + másodlagos cuccokra (Normal fokozaton legalábbis). A többi csak pénzlehúzás! Biztos, hogy a Resident Evil 4 árusának a piszkos kezei vannak a dologban. Valamint érdemes teljesen bejárni a területeket az eldugott ládák miatt.

A Dead Nation Vita portja megéri az árát. A program szórakoztató és kellően borzongató. Egyedül, valamint co-op partnerrel egyaránt kellemes időtöltést nyújt, a több nehézségi fokozat és az országokra lebontott világranglista pedig akár többszöri újrajátszásra sarkallhatja a játékost. A cucc még úgy sem vált elavulttá vagy unalmassá, hogy a PS3-as változatot szénné játszottuk anno. A Dead Nationt és az indie fejlesztéseket menő dolog utálni (sokszor látatlanban is), de az általunk vázolt stuffal egészen biztosan senki nem fog pórul járni.

Fejlesztő: Climax Studios
Kiadó: SCEE
Megjelenés: 2014.04.16.
Ár: €7.99 / 2425Ft
Játékosok száma: 1-2
Méret: 471MB
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. ALF22  Son of Liberty
2014.06.25. 13:31:23
LV26
Válasz 12. neoptolemos üzenetére:
4fős co-op ilyen madártávlatos játék
nekem a destiny ugrott be róla
youtuben van videó, meg itt is volt róla hír (e3on is kinnt volt, de sehol nem írtak róla nemtom miért)
12. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.06.24. 19:55:59
LV8
Válasz 11. ALF22 üzenetére:
Ammeg' miacsudi?:)
11. ALF22  Son of Liberty
2014.06.24. 17:31:33
LV26
OFF

Emiatt várom a Helldiverst.
10. Onimushaman  Szerkesztő
2014.06.23. 19:09:35
LV24
Válasz 9. neoptolemos üzenetére:
A PS3-as verziót rengetegen játszották, ott szép eredményeket értünk el.
señor
9. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.06.23. 17:41:18
LV8
Válasz 8. wooltur üzenetére:
Mikor legútobb nyomtam a ps4-es verzát, akkor ugrott fel a 34-ről 33-ra.:)
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.06.23. 17:36:33
LV16
Magyarország jelenleg amúgy hol áll a zámbó gyilok ranglistán?
R.I.P. Brúnó :-(
7. Jesus  PlayStation.Community tag
2014.06.23. 01:35:40
LV20
PS4-en fasza volt a twiccses beleszavazós Broadcast+ fokozat haverral coop-ba. Bár többnyire szopattak minket a kedves idegenek. :D
Spupul!
6. sonerone  PlayStation.Community tag
2014.06.22. 22:36:38
LV11
nekem engedte letolteni UK accounton ingyen, de a ps4-es verza platinázása után nagyon gagyinak tunik, az animációk szinte kivehetetlenek ahogy lovod az ellent.
hehe
5. Resiskull  PlayStation.Community tag
2014.06.22. 21:12:11
LV22
Válasz 2. simon7109 üzenetére:
nekem UK profil alatt volt régen letöltve, mégse engedte most ingyen.:S
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2014.06.22. 14:05:27
LV28
3. PSti  PlayStation.Community tag
2014.06.22. 13:38:07
LV5
Nem rossz játék, de vitán sokkal egyszerűbb, mint PS3/PS4-en. A temetős részen legvégén például ahol többször is meghaltam a nagy konzolokon, szinte elsőre átvittem. Amúgy van egy nagyon jó fegyver még az alap + puskán kívül, az az elektromos kéket lövő, úgy aprítja a katonákat, hogy öröm nézni, főleg az utolsó pályán.
2. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.06.22. 12:52:10
LV18
Most jöttem rá nekem miért nincs ingyen Vitára.
Mert én az USA accountomnál választottam ezt a játékot Welcome Back ajándékként és nem az UK-n :(
PSN: misi2mezei
1. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.06.22. 12:50:45
LV8
Ez a játék egy isten. A teszt is az.
Nagyon remélem hogy kijön majd PS5-re is! ( most jöhet a sav )
Nekem akkor is örök kedvenc marad.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.
Kine (PS4, PSN)
2020.02.03. 18:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A brémai robotmuzsikusok.
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PS4, PSN)
2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
A név kötelez?
Snooker Nation Championship 2019 (PS4, PSN)
2020.01.30. 20:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pool a kocsmáknak, snooker a kluboknak.
Cat Quest II (PS4, PSN)
2020.01.28. 19:55 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: martin
Mi újság, cicamica?
Root Letter: Last Answer (PS4, PSN)
2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Levél a múltból.