Advertisement

PlayStation.Community

2015.03.13. 10:16 Játékteszt
25 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Die wandelnden Toten.

Kezdetben voltak a zombik. Aztán jöttek a nácik, majd a zombi nácik. Hogy a jövő mit tartogat?
lesznek még itt repülő cápákon lovagló náci zombik is; de ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk a jelenben, illetve a múlt egy alternatív szeletkéjében! Ez itt a Zombie Army Trilogy PS4-re!

Szóval aszongya: Achtung, Achtung! A Rebellion gondolt egyet és a néhol kínosan retro, de mindazonáltal szórakoztató (főleg, ha a legnehezebb fokozaton – ahol nem lehet menteni, csak a pályák között van autosave –, félúton a program végéhez az automatikus patch miatt elveszik az összes mentésed) Sniper Elite sorozathoz kiböfögte magából a Nazi Zombie Army 1-2-t, letölthető tartalomként. Aki nem tudná, vagy a címből nem találná ki, az eredeti játék egy világháborús, mesterlövészkedős TPS volt, legnagyobb tudománya a gusztustalanul szlörcsögős, heregolyókat átszakító bullet time volt: ügyesebb lövéseinknél a kamera a golyó útját követve, annak becsapódását mintegy röntgenfelvételen, a kontaktot a test és a golyó között fájóan elhúzva vette el a játékosok étvágyát. Nos, a NZA 1-2 korszaknak meghagyta a második világégést, Karlok és Johannok helyett azonban néhai Karlokat és Johannokat szerepeltetett antagonistaként.
Az elkerülhetetlen vesztéhez közeledő Hitler a frappánsan Z-Tervre keresztelt agymenése segítségével az elesett katonákat életre keltve készül leigázni a világot! Oszlásnak induló, vígan dzsesszelő germán hullák árasztják el Berlin utcáit – na itt jövünk mi a képbe! Ugyan vannak pár másodperces, a játék motorjával készült átvezetők, de a történetről, annak mélységeiről és potenciális morális tanulságairól szerintem az alapszituáció mindent elmond. Amolyan Left 4 Deadre hajazó, négyfős kooperatív zombie henteldét képzelj el, ahol a mesterlövészpuska mellett fontos szerepet kapnak a shotgunok, gépfegyverek, pisztolyok és a robbanóanyagok – éles váltás a taktikusabb-sunnyogósabb megközelítést igénylő anyajátékhoz képest, mégis annak mechanikájára épülő őrület! Persze, nekivághatsz a nagy tisztogatásnak egymagadban is, de mivel a háromszor öt pálya alapkoncepciója eléggé repetatív, a mókát a többszemélyes gyilok szolgáltatja. Agyonkusztomizált (nehézség, a killcam gyakorisága, stb.) lobbidba meginvitálhatod legjobb pajtiaidat, maximum négyen indulhattok meg Hitler zombihadserege ellen. Értelemszerűen, minél több a játékos, annál nagyobb hordákra kell számítani, viszont az így hatványozottan kaotikus móka is sokszorozódik.

Köszönhetően a nem túl változatos feladatoknak (gyakorlatilag az egész játék úgy néz ki, hogy zombihullám legyőz, mini-boss legyőz, checkpoint, zombihorda megindul felénk, legyőz...) egyedül hamar bele lehet fásulni a játékba, tényleg több személyre lett kihegyezve az egész történet. Bár vannak különféle mini-bossok és a legtöbb pálya végén felbukkan valami nagyobb főellenség is, nagyon hiányoltam az eredeti sniper játékokban szereplő ellenséges járműveket (egy zombi által vezetett tank mekkora királyság lett volna) – hatalmas móka volt anno a benzintartályt eltalálva a levegőbe küldeni ezeket a páncélosokat. Helyettük van golyószórós töltényszivacs (esküszöm, legalább tízszer fejbe kell csókolni, mire megpurcan), minden zombis történet elkerülhetetlen kelléke, a láncfűrészes zombi, páncélozott zombik, gépfegyveres zombik, robbanószerrel megpakolt szuicid-zombik...
...de visszakanyarodva a játék által nyújtott változatossághoz: pár óra alatt kiismerhető az egész, egyedül talán a kompilációhoz külön fejlesztett harmadik kampány töri meg ezt a monotonitást a nagyobb helyszíneivel, NPC-kel, rögzített géppuskákkal, aktiválható csapdáival és minden Sniper Elite játék elmaradhatatlan legfőbb főgenyájával, (démon)Hitlerrel.
Igazi erényeit a játék három másik humánnal csillogtatja meg: ilyenkor mindig van egy idióta, aki előre szalad (ez voltam én, természetesen), hogy ő gyűjtse be a legtöbb pontot, egészen addig, amíg a pofájába nem spawnol valami izmosabb rusnyaság; a beketaminozott, aki több tíz méterekre a csordától lemaradva próbál a mesterlövészpuskájával fejre pötyögtetni, amíg a hátába nem spawnol valami izmosabb rusnyaság; a felcser, aki az előbbi kettőt élesztgeti, illetve a közelharcos, aki a zombikat rugdosva spórol a lőszerkészlettel, amíg rá nem jön, hogy ezért nem jár pont, és ilyenkor gyorsan tol egy rerollt az előző három „kaszt” valamelyikére. Szervezettebb hirig esetén, ismerősökkel, headsettel persze lehet taktikusan haladni és jókat heherészni, gyors meccskeresésnél marad az imádkozás, hogy ne egy csoport ötéves között találjuk magunkat. Ez utóbbi amúgy is döcögős, ha célirányosan keresünk pályát avagy kampányt – hosszú perceket kell ilyenkor unottan várakozni. Mivel checkpointonként ment a játék, ha mind a négyen elhaláloznánk, kezdődik elölről az adott pályaszakasz. No meg akkor, amikor adott pályaszakaszhoz érve nem aktiválódik valami, a pálya gyakorlatilag befagy és mehet minden elölről.
Újdonság még, hogy nyolc karakter között lehet válogatni: a gyakorlatban sajnos ezek nem rendelkeznek eltérő képességekkel, valamint egy karakter és/vagy fegyverfejlesztést pont elbírt volna a Zombie Army Trilogy. Ehelyett, az eddigi Sniper játékokban szereplő fegyverek, plusz egy-két új közelharci csoda teszi tiszteletét, mindenki hamar megtalálhatja a számára legideálisabb elosztást, megspékelve még egy kis dinamittal, (botló)aknával vagy gránáttal – mindezt a kirobbanó siker érdekében.

A rémesen butyuta (és erre önironikusan rá is játszik a program, zseniális!) történet mellett újfent lehetőség van a horda móduszra – a szokásos, egyre erősödő hullámokban ránk törő ellenségek ellen kell helytállni a lehető legtovább. Nem minősíteném különösebben ezt a játékmódot, néha jókat lehet nyomulni, de egyszer sem ébredtem fel úgy sikítva az éjszaka közepén, hogy márpedig nekem most muszáj hordáznom egy jót.
Mit nyújt még a program a végeláthatatlan császkáló hullatömegek mellett? Mivel az első két kampány egy 2012-es (és már akkor is rondácskának számító) játékhoz lett fejlesztve, látvány, animációk terén eléggé gyengén teljesít a Zombie Army Trilogy. Gyakran ködösít a program: a távolban lévő zombikból csak egy világító szempár és egy fekete sziluett látszódik, mondjuk legalább szaggatni nem szaggat a legnagyobb felfordulás közepén sem. A killcam még mindig látványos, de így harmadjára már csöppet unalmas; ráadásul a főjátékoktól eltérően, itt tényleg nem az agilisan leadott több száz méteres hajszál precíz lövéseken van a hangsúly, hanem a ténfergő megboldogultak tonnaszámra darálásán – bizonyos pályaszakaszokon többet volt a shotgun a kezemben, mint a jó öreg távcsöves. Igényli is ezt a program, nem egyszer szűk folyosókon, kisebb szobák közepén találtam magamat és legalább tíz-tizenöt zombit; ilyenkor az ember jóízűen ráránt (mármint a shotira) és fossa magából az ólmot.
A debil hangulatra erősen rájátszik a zene is: igazi ZS-kat horrorokat idéző, hol recsegős, hol kísérteties zongoraprüntyögés borzolja a hátunkat. A legjópofább, amikor a játékot megállítva pár percenként valami lidérchang követeli a kontrollerből, hogy takarodjunk vissza játszani, mert már hiányzunk neki. Amúgy minden teljesen rendben van, de semmi kiemelkedőre ne számítsatok.

Meg amúgy sem. A Sniper játékok szerintem mindig is egy szűk, de fanatikus játékosbázist szólítottak meg, akik a program hibái ellenére is élvezettel feküdtek a mocsokban és osztották a halálos fejlövéseket – nekik való tisztelgés a Zombie Army Trilogy, sajnos a jól megszokott hibákkal együtt. Jó szívvel csak nekik tudom ajánlani, illetve azoknak, akiket nem zavar, ha egy játék néha olyannyira rossz, hogy az már jó. Mert a Zombie Army Trilogy pont ilyen.

(A náci zombikat partnerünk, a Magnew Kft. biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
25. CollectorsBp  PlayStation.Community tag
2015.03.29. 09:10:34
LV1
Sajnos a legfontosabb dologról senki sem tesz említést, nevezetesen arról hogy hibás a cucc, és mivel nincs ott egy aranyrög ahol lennie kéne, így a patch-ig nincs paltina.
Aki tolta a Sniper-t annak szinte kihagyhatatlan, akár egyedül akár haverral, aki nem annak nyilván csak egy fikázni való értéktelen vacak nácigyilkolászós faszság marad, aki tesztek alapján dönt a vásárlásról. Nálam csak azért 8 pont mert nem sikerült kimaxolni a hiba miatt.
24. jones  PlayStation.Community tag
2015.03.26. 18:01:44
LV1
Válasz 10. wagfair üzenetére:
+1 elegem van már a nácik gyilkolàsàbol. Mikor jönnek a zombi ruszkik vagy tálibok. Utoljára 20 éve a Red Alert-ba tudtam harcolni az amerikaiak, franciák, angolok ellen.
23. nfl45  PlayStation.Community tag
2015.03.19. 12:45:14
LV1
Válasz 4. Joci04 üzenetére:
Már jó ideje használhatod azt a joy-t ha csak egy délutánt bír ki :D
Ugass mint egy csirke
22. Onimushaman  Szerkesztő
2015.03.17. 18:22:15
LV24
Kipróbáltam este fejhallgatóval, valami nagyon komoly hangulata van. :D

Egyedül uncsi volt (de félelmetes), majd haverokkal beindul. :)
señor
21. Onimushaman  Szerkesztő
2015.03.17. 18:21:02
LV24
Válasz 18. DanielBiG üzenetére:
Most már az ss 9 pontja is gáz? :D
señor
20. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.03.17. 17:28:57
LV16
Válasz 19. HTB üzenetére:
Értem. Hát izlések és pofonok. Én ezen nem akadok fent, h te mennyit adtál rá és én mennyit adnék. :)
R.I.P. Brúnó :-(
19. HTB  Szerkesztő
2015.03.17. 13:47:57
LV6
Válasz 15. wooltur üzenetére:
kérdésedre válaszolva: is-is-is, tekintve hogy a tesztelés során ez a feladatom. Mivel mind a teszt mind a pontozás átmegy még egy rostán (ez lenne tudniillik a főszerkesztő), így a 4-eye check része is pipa

Daniel: ott a blogfelület, hajrá, kíváncsian várom
Just another freak in the freak kingdom
18. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2015.03.17. 12:51:16
LV5
Válasz 14. HTB üzenetére:
Ki beszélt itt arról, hogy ez egy AAA csoda lenne? Nyomott áras kiegészítőről beszélünk,ami szerintem bőven jobb mint ahogy felvázolod a tesztedben.
Persze mit is akatok én a 8 pontommal, ahol az infamous ss 9 pontot kap :)
Ja hogy divatos legyek én is:

/facepalm
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
17. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2015.03.17. 12:41:59
LV5
Válasz 15. wooltur üzenetére:
Felesleges mondanod neki, hiszen ő a szaki :)
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
16. Lotar  PlayStation.Community tag
2015.03.16. 19:42:08
LV18
Azért kipróbálnám. :)
psn/sen id: pcpmate
15. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.03.16. 17:22:41
LV16
Válasz 14. HTB üzenetére:
Te haverokkal toltad vagy egyedül esetleg ismeretlenekkel? Mert haverokkal az ütős a cucc, egyedül tényleg csak 6 pont, úgy nincs meg az a hangulat.
R.I.P. Brúnó :-(
14. HTB  Szerkesztő
2015.03.16. 11:35:38
LV6
Válasz 9. DanielBiG üzenetére:
yup, egy önismétlő, két-három éve is csúnyának számító újrakiadott kiegészítő, 5 darab új pályával valóban egy 8 pontos AAA-s nextgen csoda

/facepalm
Just another freak in the freak kingdom
13. GONDOCS  PlayStation.Community tag
2015.03.15. 08:25:19
LV1
Értékékelés alapján, pont olyan mint a többi zombis játék.
12. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.03.14. 14:45:13
LV16
Válasz 9. DanielBiG üzenetére:
Egyetértek. :) Többed magaddal, haverokkal, brutál nagy élmény. :D
R.I.P. Brúnó :-(
11. Sora  Kingdom Hearts & Koei Fan
2015.03.14. 11:13:34
LV19
Olcsóbban mindenképpen beszerzem, nagyon tetszik. :)
Mia San Mia
2015.03.14. 11:09:18
LV1
Uncsi már a téma.Midenhol a náci zombik...
9. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2015.03.14. 09:36:09
LV5
Tegnap éjjel 3,5 óra alatt csináltuk meg az első 3 pályát! Az a hangulat... BRUTÁLIS, FÉLELMETES, KEGYETLEN!
6 pont.... ne vicceljünk már... erős 8as a cucc, annál semmivel sem kevesebb.
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
8. szaszali  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 21:20:02
LV1
Válasz 4. Joci04 üzenetére:
Hát akk csak én nem bírom a tempót? Evil Within, Alien, Wolfenstein a héten vettem meg. Az Orderre is fáj a fogam. Mindjárt itt a Bloodborne. Driveclubra is jönnek havonta a DLCk. Idő még sehol
7. alucccard  A retkes
2015.03.13. 16:17:38
LV22
Nekem megvan es kurvajo cucc, persze nem tudtam nyomni a purde miatt.
6. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 16:11:15
LV16
A teszthez kis kiegészítés képpen: A játékban minden egyes leölt zombiból pontot kapunk. Ha egymás után több zombit ölünk meg úgy, h nem lövünk félre, akkor úgynevezett combo-t kapunk, ami szépen szorozza fel a pontjainkat. Az így megszerzett pontokat a gép a pálya és vagy horda módban való elhalálozás után felölti egy online leaderboards-ra. Emellett a game szép statisztikát vezet rólunk, mennyit öltünk, melyik volt a legtávolabbi ülésünk, legnagyobb combo, melyik fegyóval mennyit öltünk stb.
Ez kimaradt, gondoltam leírom, hátha vkit érdekel. ;)
R.I.P. Brúnó :-(
5. vbalazs  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 16:03:24
LV3
Válasz 4. Joci04 üzenetére:
Neked kibír egy délutánt a joy?! :)
4. Joci04  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 14:24:06
LV3
U4 jövő tavasz, MGS talán szeptember, Order egy hétvégés játék...
Millió ps3-ról átpakolt cím.. Közel két évvel a gép megjelenése után nincs egy épkézláb exluzív game, kontroller jó ha egy délutánt kibír..:(
és most képesek ilyen játékokat piacra dobni..:X:X lol!!
Nextgen én így szeretlek!! :D
" The fire rises "
3. optimiska  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 12:21:02
LV12
Az Order is csak 4 pont.
A játék már beszerezve, pont jó lesz, hogy most hétvégén levezessem rajta a felgyülemlett haragot.
Inkább halok büszkén, minthogy térden állva éljek.
2. DanielBiG  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 10:58:34
LV5
Válasz 1. Yokozuna üzenetére:
Brutalis hangulata van! Haverral nyomom, de minden egyes percben érzem a kést a torkomon.
Ghost Recon WILDLANDS Magyar Közössége
1. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2015.03.13. 10:55:52
LV6
tesztet még nem olvastam el, de a képek alapján jópofának tűnik a hangulata:)
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
ZOMBIE ARMY TRILOGY
Rebellion
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Idióta hangulat, 4-fős co-op, zombi nácik
Negatívum
Csúnya, buta, repetitív

MARTIN BELESZÓL
Azé' meglesz ez is, már csak a kiváló dobozkép miatt is...