Advertisement

PlayStation.Community

2015.05.07. 12:16 Kedvcsináló
22 hozzászólás
Szerző: Jesus
Értékeld a cikket!
Fényesebb a Kardnál az Ásó.

Az ásó a talaj lazítására és keverésére szolgáló eszköz, főleg kertművelésnél van szerepe. A szerszámot 3-4mm vastag, 150-200mm széles és 200-300mm hosszú, alul csapott, gömbölyű vagy hegyes végű acéllap képezi, melyhez a lap egyenes irányú folytatásában fogóval bíró 0.7-1m hosszú, 2.5-3.5cm vastag, általában kőrisfa nyél van erősítve. Az ásók átlagos súlya 1-2.5kg.

Így hát mi más szolgálhatná ki egy középkori lovag összes igényét jobban? Egy kard? Pff, nonszensz...

Mindig nehéz dolog, ha az ember valami újba kezd. Nem kivétel ez alól a játékipar sem. A Yacht Club Games első játékának kreálása közben még nem tudhatta, milyen fogadtatásban részesül a végső produktum. A Shovel Knight Kickstarterként közel 16000 támogatót tudhatott magáénak. 2014. június 26-án (PC, 3DS, Wii U), elrajtolásának első hetében megközelítőleg 75000 példányban kelt el, az első hónap végére ez a szám pedig majdnem a 180000-et verdeste. Bár pozitívan látták a jövőt fejlesztői, ez a szám még őket is meglepte.
Emlékszem, egyik cimborám küldött egy videót erről a játékról pár hónapja, mondván "jó kis cucc". A gameplayt végignézve a nyálam nem csak csöpögött, de gejzírként lövellt, a szobában mindent beterítve. Ezután letaglózott a realizált tény: a szoftver nincs PlayStation gépekre! A mély depresszióból aztán a nemrég felbukkanó trailer rántott vissza, ami bemutatta a közelgő PS3, PS4, PS Vita és Xbox One portokat. Kevés játékra mondom manapság, hogy erre bizony beruházok, de ez köztük van.
A megváltás dátuma ez év április 21-ére esett.

Minden verziónak megvan a maga exkluzív plusz tartalma, amik a következőek: 3DS-en Street Pass segítségével rögzíthetünk mozdulatsorokat, ezeket pedig mások kihívhatják egy küzdelemre. Wii U-n a Dark Souls játékokhoz hasonló módon lehet üzenetet hagyni más játékosoknak. Továbbá mindkét Nintendo gépen a második képernyőn megállítás nélkül válthatunk Relicet. Xbox One-on a klasszikus Battletoads játék harcos varangyaival csaphatunk össze. A PlayStation masináin pedig a God of War franchise jól ismert antihősével, Kratos barátunkkal akaszthatjuk össze bajszunkat. Le a kalappal a készítők előtt, mert ezeket a Boss harcokat eszméletlenül hangulatosra csinálták. (A Battletoads részét YouTube-on élhettem csak át.) Konkrétan ezek után simán lehetne 8-bites retro kalandot rittyenteni God of Warból, annyira badass mind kinézetre, mind pedig mozgásra.
Ásó lovag és Pajzs Lovag kedvenc elfoglaltsága kincsek és kalandok nyomába eredni. Épp ezt csinálták a Végzet Tornyában, amikor egy elátkozott amulett szétválasztotta őket. Ásó lovag kinn rekedt, míg Pajzs lovag eltűnt a kapu mögött. Mindent megpróbált, de a kapu nem engedett. Megtört hősünk remeteként élt ezután kunyhójában, ásóját pedig csak földművelésre használta. A vidéket jófiúk hiányában sötét erők kerítették hatalmukba, egy boszorkány és lovagi rendje képében. A Végzet Tornya ismét nyitva állt. A hírek hamar eljutottak lapátos fickónkhoz, aki veteményesét faképnél hagyva azonnal útnak indult, kedvenc földforgató alkalmatosságával a kezében.

A játék harcrendszere pofonegyszerű (egy 2D-s programról beszélünk): az ugrás mellet van egy alaptámadás, valamint egy ugrás közben lefelé irányuló ásócsapás. A pályákra a térképen mozogva tudunk eljutni, ebből mindig csak annyit engednek láttatni, amennyit megnyitottunk. A többi része sötét fellegekbe burkolózik, amit az utat torlaszoló akadályok - ehhez a hozzátartozó főellenséget és annak pályáját kell lenyomni - kiiktatásával lehet eloszlatni. Vannak a térképen külön kincses járatok is, de ezekben speciális felszerelés nélkül nem jutunk egy képernyőnél tovább.
Az előrehaladás közben megjelennek vándorló kalandorok is. Az ő ikonjuk ide-oda lépked, akárhányszor csak egy helyszínről jövünk ki, ha pedig belefutunk, készülhetünk a harcra.
A Végzet Tornyához vezető út során a Boszorkány lovagjait egytől egyig ki kell iktatni. Mindegyiküknek meg van a saját kis rövid háttértörténete, amiről a faluban és a városban császkáló emberektől lehet megtudni többet. A városkák élettel teltek, az állandó NPC-k és árusok mellett vannak járókelők, akik egymást váltva sétálnak ki be a képernyőn. Külön kiemelném az állatszerű lakosokat, nem kell tehát meglepődni, ha egy szoknyás ló mászkál két lábon a főtéren, vagy egy varangy mesél favicceket vég nélkül a fogadó ivójában. Elképesztő amúgy, mennyi titkot és Easter Egget tudtak beleszuszakolni a szoftverbe, amiket a legkülönfélébb módokon tudunk előcsalogatni!
Fizetőeszközünk az arany, bár a pályákat végigjárva drágaköveket fogunk nagyrészt magunkhoz venni, de ezeket a felvétel pillanatában már át is váltja nekünk fix árfolyamon a rendszer, a felvett kincsek típusától függően. A pénzt elverhetjük életünk vagy varázspontjaink növelésére, extra képességekkel bíró tárgyakra, később pedig képességekre és páncélzatokra. Minden pályán adott számú Chekpoint lámpás áll, ezeket felgyújtva aktiválódnak, halál esetén ide rak vissza minket a gép. Ezeket szét is lehet törni a bennük lévő kincsekért. Ez kétélű fegyver, mert bár gyors pénzhez juthatunk, de a megsemmisített Checkpoint megszűnik betölteni funkcióját. Ez kellemetlen lehet egy váratlan elhalálozásnál, mert a pénzünk bizonyos százalékát 3 zsák formájában elhullajtjuk. Ha ezt nem szerezzük vissza halál nélkül, akkor bukjuk a tartalmukat.
A látvány kialakítása hol részletgazdag, hol puritán, de minden esetben öröm ránézni. A zene mennyei! A dallamok zöme annyira fülbemászó, hogy még másnap is azok szólnak az ember fejében. Ezeket amúgy begyűjthetjük kalandjaink során, majd a megtalált kottalapokat pénzzel honorálja a Bárd - ő hagyta el őket - és bármikor eljátssza nekünk a kiszemeltet. Ezekből 46db lelhető fel, némelyik szem előtt van, de van olyan, amihez trükkös vagy veszélyes módon juthatunk csak hozzá. Az irányítás kézre álló, perfektül reagál a beadott inputokra.
A sztori abszolválása után lehetőségünk adódik New Game+ indítására, ilyenkor minden megszerzett földi javunkat átvisszük magunkkal. Azonban a nehézség szembeötlően megváltozik, minden kétszer annyit sebez, a pályákra kihelyezett kajákat pedig elfelejthetjük.
A szavatosságot tovább növeli az úgynevezett "Hőstettek" jelenléte. Ezek In game teljesíthető feltételek, amiknek nagy részéért trófea is jár. Más hasonló játékokkal ellentétben itt nem éreztem úgy, hogy ne lenne motiváció és kedv minden megcsinálására. Aki ki szeretné maxolni, annak tartalmas szórakozásban és kellő kihívásban lesz része. Én személy szerint majdnem 25 órát tettem bele, ez 4 végigjátszást takar. A New Game+ különösen "kedves" a vége felé, de a "Ne költs aranyat", "Ne használj Relic-et", "Ne halj meg egyszer sem" is igényel némi türelmet és rutint. A legtöbb gyakorlást viszont kétségkívül a játék másfél órán belüli végig vitele jelenti. (Ez maradt hátra nekem is.) Változatos ellenfeleket vonultat fel a game, nem olcsójánoskodtak a klónozós megoldással. Csak egy esetben van hasonlóra példa, de ezek lovagok és a páncéljuk színe más, no meg a támadásaik is változóak.
Jesus szinte mindent leírt, ezért csak egy gondolattal egészíteném ki sorait. A Shovel Knight egy olyan stuff, amin nem érződik az izzadságszag. Közel 7 óra alatt értem a végére (az utolsó pályák már keményen szívattak), és végig azon morfondíroztam, hogy a programról nem tudnám megmondani az évjáratát (na jó, Kratos azért nagy segítség). Nem csak kinézetében, hanem teljes esszenciájában retró. Így kell ezt csinálni! Jövőre pedig érkezik a folytatás. A városban fellelhető viccmesélő béka egy az egyben Kovács barátomat idézi a „poénjaival” (ennek a kétéltűnek később találkozunk egy rokonával, akinek mi magunk mesélünk klasszisokkal jobb szóvicceket, persze a grumpy frog ezeket lenézi). A kamu májusi PS+ hírben ez állt az ingyenes PS4 játék helyén. Sajnálattal mondom, hogy nem került a listába, mert bitang jó alkotás! Oni
Mindent összevetve a játékban nagyítóval sem találtam hibát, ezt túlzás nélkül kijelenthetem. Mondhatnám, hogy rövid, de akkor hazudnék. Inkább csak rövidnek érzi az ember, hiába 6-9 óra elsőre - feltéve, ha mindenhová visszamegy titkokat és hasonló elrejtett dolgokat keresni. Ez egy olyan game, amire azt mondom, minden forintját megéri, ráadásul tripla cross-buy-ként 3 platformra kapod!
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
22. Krezy  PlayStation.Community tag
2015.08.21. 08:21:39
LV1
Válasz 18. Kazama_Jin üzenetére:
Hát nemtudom te hogy vagy vele...
De ez a játék a Nes-korszakot idézi, ahhoz képest meg eléggé hosszú.

Régen Nes-en tudod mennyi idö volt ki tolni 1 játékot?
Csak nézd meg pl. a :
Battletoads and Double Dragon : The Ultimate Team játékot
vagy a Chip and Dale :Rescue Rangers 2 -t .
(Most hirtelen ezt a 2-t tudom fel hozni témának mert legfőképp ezekre emlékszem )
Nemvolt több ki játszani 1-2 óra hosszánál..
Az össszes Nes játéknál jobb :) Ha meg az árazást nézzük anno 700ft/db áron vettem a Nes játékokat.. Amit tegyük fel 1,5 óra volt ki játszani (Shovelt pedig durván 9 óra kerekítve) kb 6 játéknak felel meg akkor? Ami azt jelenti hogy az kb 4200 Ft + ugye van mentési lehetőség , fejlődési rendszer.
Én úgy tekintek erre a játékra mint 1 kincsre :) Szerintem ki emelkedik a kupac sz.r játékok közül ami csak fogja a kezed,meg meg csinál helyetted mindent kb.
Itt látszik meg hogy nem a grafika a legfontosabb 1 játékban , hanem a "Lelke" :D
21. ColdHand  Szerkesztő
2015.05.16. 09:46:09
LV22
Jaj ne már!! Még egy játék, amit be kell majd szereznem?! Hol van nekem ennyi időm?!?! :)
(soha nagyobb gondom ne legyen!)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
20. Onimushaman  Szerkesztő
2015.05.15. 12:34:44
LV24
Válasz 18. Kazama_Jin üzenetére:
Nem éreztem rövidnek, továbbá eléggé változatos is.
señor
19. Jesus  PlayStation.Community tag
2015.05.15. 00:21:28
LV20
Válasz 18. Kazama_Jin üzenetére:
Ahogy érzed. Kérdezz meg bárkit aki játszott vele, hogy milyen volt.

Tekken rossz példa, mert annak végtelen a szavatossága. Pontosabban az újabb részig tart. Sztori része csak töltelék benne.
Spupul!
18. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2015.05.14. 19:48:09
LV6
Válasz 17. Jesus üzenetére:
nemcsak, hogy kapok ilyet, hanem az összes nagy cím a 6-9 órás szintet hozza. de ettől még nem lesz jó és amit el lehet nézni egy metal gear solid-nak, crazy taxy-nak vagy akár a tekken-nek, az nem igazán jó, ha általános tendenciává válik. a 2-ds platformerek, akciójátékok több tartalmat nyújtottak, még talán a sonic is, amiben szó szerint végigrohansz az egész játékon. várom a 3 óra alatt kimaxolható rpg-ket...
17. Jesus  PlayStation.Community tag
2015.05.09. 15:46:43
LV20
Válasz 16. Kazama_Jin üzenetére:
Ma már lemezes játékot is kapsz ami elsőre 6-9 óra. :D A többi részére nem tudok mit mondani. Ha ezeket így gondolod, akkor egyszerűen ez a játék nem neked készült.
Spupul!
16. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2015.05.08. 23:25:41
LV6
-5
érdekes dolog ez az indie mizéria. egyrészt jónak tűnik a game, "de 6-9 óra elsőre" megjegyzés nulla tartalmat igér, no f@{}<! komment.
a másik az ár: c64-re 6-700 pénzért mentek a játékok és ha már ugye retró... ezzel szemben a gugli 15 eurót dobott ki.
talán majd egyszer, akciósan 200 pezetáért, ha lesz belőle normális, sid-es audioszekcióval ellátott verzió, mert a famicom-os csörömpölés minden határon túlmegy. a tájpóónak volt igaza, korájhét
15. Onimushaman  Szerkesztő
2015.05.08. 17:57:27
LV24
Időhiány végett csak egyszer toltam le, de valami zseniális a cucc. Végül jól jártak a játékosok a májusi Guacamelee! komplett kiadásával is. :)
señor
14. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2015.05.08. 14:55:23
LV9
Válasz 7. Jesus üzenetére:
ez a játék valami eszméletlen! Nagyon jó lett a teszt is, hazamegyek rántom is le rögtön!
PSN ID: LaXiKa_hun
2015.05.07. 23:29:03
LV1
Válasz 7. Jesus üzenetére:
Ehh meggyőztél,...most szereztem be a wormsot vitára is és már hely sincs a kártyán...azt is venni kell :(
12. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 23:09:13
LV12
Mennyire jó lett ez a teszt! Nagyon várom már, hogy beszerezzem.:)
"Si vis pacem, para bellum."
11. martin  Főszerkesztő
2015.05.07. 21:29:03
LV27
Válasz 10. seeYOUsoon üzenetére:
Azaz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 20:33:00
LV5
+1
Nagyon jo teszt, eladta nekem a jatekot :)
..loading, please wait..
9. solid  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 19:06:31
LV12
Válasz 8. martin üzenetére:
Agyoncsapom aki ilyennel viccelődik. Én úgyse értem a vicceket. :)
"Game has changed"
8. martin  Főszerkesztő
2015.05.07. 18:51:57
LV27
+2
Mégse olyan rosszak azok a pixeles Játékok... :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. Jesus  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 17:58:49
LV20
Válasz 6. trollfesz4ever üzenetére:
Egyik képen látszik, hogy sima és new game+ végigjátszás együtt majdnem 16 óra volt. Persze mindent alaposan szemügyre vettem és átvizsgáltam, megcsaptam minden falat amit csak lehet. Utána még végigvittem kétszer vagy háromszor. Az össz idő így 20 óra fölé rúgott valamivel.
Spupul!
2015.05.07. 17:12:06
LV1
Pc-n belekezdem de mondom megvárom a vita verziót.Az a problémám h kevésnek érződik a játékidő 15 dolcsiért.Majd vmikor leakciózva bezsákolom.
5. atesz11  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 17:01:36
LV22
Durva egy játék !!
PSN ID : atesz11
4. DrZaius  Szerkesztő
2015.05.07. 12:58:42
LV3
Gyönyörő artworkök! NYAMM
Hazafelé elolvasom! :)
3. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 12:35:16
LV3
Kratost milyen jól kidolgozták már, ìgy már èrthető a kèsès.
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
2. Spike91HUN  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 12:32:19
LV3
Ez majd meg lesz vègre vmi èrtelmes ès tartalmas+igènye 8bites indie cìm. VITA-ra jöhet :)
DRUNK-GAME-METAL-KAKAÓSKALÁCS
1. solid  PlayStation.Community tag
2015.05.07. 12:30:07
LV12
+1
Jéé, van PS Vitára is!!! :O
Kötelező beszerzés!
"Game has changed"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.
Kine (PS4, PSN)
2020.02.03. 18:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A brémai robotmuzsikusok.
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PS4, PSN)
2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
A név kötelez?
Snooker Nation Championship 2019 (PS4, PSN)
2020.01.30. 20:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pool a kocsmáknak, snooker a kluboknak.
Cat Quest II (PS4, PSN)
2020.01.28. 19:55 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: martin
Mi újság, cicamica?
Root Letter: Last Answer (PS4, PSN)
2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Levél a múltból.