Advertisement

PlayStation.Community

2015.07.27. 22:25 Classic PlayStation
15 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
PlayStation koronaékkő.

A görög mitológia teljes "szereplőgárdáját" változatos eszközökkel megsemmisítő God of War saga 2005-ben kezdődött az első rész megjelenésével. Pontosabban 2002-ben, amikor a Sony Santa Monica Studios nekiállt főhőse, Kratos első kalandjának, aki anti-hős létére gyorsan megnyerte a játékosok szívét, és egyike lett a PlayStation család könnyen felismerhető arcainak.

God of War

A Twisted Metal autózúzós alkotója, David Jaffe álmodta meg a God of Wart a már szintén klasszikusnak számító Onimushával való találkozása után: „Csináljuk ezt, csak a görög mitológiával!”. És pontosan ezt is tette a csapat: egy brutális, véres, kaszabolós játékot alkotott, a történetet pedig elültette a szintén vérengzős és groteszk görög mitológiába – kisebb-nagyobb igazításokkal, hogy minden alkotóelem a helyén legyen.
Sokan úgy gondolják, tévesen, hogy a „hack’n’slash” műfajt is megteremtette, de ez az érdem a Capcomé a Devil May Cry-jal. Amit viszont hozott a műfajnak és a videojáték iparnak a God of War, a jobb joystickes gurulás. Ezt azóta több játék is alkalmazta, de a GoW volt az első, ahol – irányítható kamera hiányában – a jobb joystickkel gurulhattunk el az ellenségek elől, megkönnyítve a küzdelmet.
Szintén felismerhető sajátossága a QTE-k (Quick Time Event) használata: összekötő jelenetek, melyek során bizonyos gombok jelennek meg, megnyomásuk után pedig folytatódhat a történet – vagy esetünkben, az ellenség kivégzése. És ez az egyik kulcsszó, mellyel jellemezhető a God of War: a kivégzés. Az egyre duzzadó mitológiai ellenséggárdát hihetetlen brutális és kegyetlen módon lehet kiiktatni, akár az ikonikus Blades of Chaos-t (Káosz Pengéi), akár varázslatot, akár a puszta kezünket használjuk, vér, belek és végtagok fognak repkedni. Magát a QTE-t a Shenmue hozta be az iparba, de a God of War előtt nem használták annyira elterjedten.
A harcrendszer mellett a Prince of Persia-hoz hasonló logikai feladványokkal látták el, illetve különböző platformer elemekkel: Kratos pengéivel mászni tud falakon, csüngeni mennyezeteken, kivetve őket lengeni szakadékokon át.

A történetet nem volt komplikált: Árész, a háború istene egy csel folytán eléri Kratosnál, hogy lemészárolja saját családját. Ezt követően vezeklésként az istenek akaratát teljesíti. Azonban, amikor Árész már az Olümposziaknak is terhes lesz, megbízzák Kratost, hogy iktassa ki: aki több mint szívesen vállalja a feladatot.
A különlegessége, mint említettem, nem a „Mi?”-ben, hanem a „Hogyan?”-ban rejlett. A mitológiából ismert és kevésbé ismert lényeket, karaktereket és istenségeket eszméletlen durva módon lehet hazavágni.
A cél, nem az volt, hogy egy szabadon bejárható világot hozzanak létre, rengeteg mellékfeladattal és bejárható területtel, hanem egy lineáris, egy-játékos, történet hajtotta vértől csöpögő bosszú sztori: és ebben sikerrel is jártak.
Amikor a játék 2005-ben megjelent, az orkesztrált, lehengerlő, eredeti görög éneket is beépítő zene; az egyszerű, de mégis látványos és diverz harcrendszer; valamint Kratos dühöngő, bosszúszomjas alakja, csak hogy pár példát hozzak fel, meghozta a gyümölcsét: a God of War kritikai és kereskedelmi siker lett, mérföldkő az akciójátékok számára, és kikövezte az utat egy elkerülhetetlen folytatásnak, annak ellenére – és ez a történetből és különböző szereplőkből is kiderül –, hogy nem szériának indult.
Kratos jól felismerhető mély hangját T. C. Carson adta, aki Samuel L. Jackson hang dublőrjeként szokott alakítani. Miután az emberek rákerestek a hamufehér gyilkológép mély és indulattalteli hangjának forrására, meglepődve tapasztalták: egy vékony, fekete színész áll mögötte.

Azért a komor, sötét tónus mellett a humor sem maradhatott el. Bár a narratíva során ennek nem adtak helyet, a kis easter eggek és felnyitható tartalmak között bőven akadt.
Különböző ruhákkal lehetet variálni Kratos képességeivel, melyek közül csak egyet-kettőt lehetett komolyan venni. Tycoonius-ként Kratos üzleti mágnás szerepet öltve öltönyben és aktatáskákkal küzdött, és bár támadó- és védekező erejéből áldozott, több tapasztalati pontot gyűjthetett. Bubbles-ként búvárfelszerelésben eleinte békatalpakkal, majd egy pár jól megtermett hallal hadonászott; a többi abszurd öltözet és fegyverzet pedig ennél csak még furább volt.
Az égen található üzenet mellett meg lehetett hallgatni egy érdekes kis párbeszédet Kratos és alkotója között. Míg David Jaffe próbálja elmondani Kratosnak, hogy ő a teremtője, kedvenc görögünk azon morfondírozik, vajon Jaffe fejének letépését követően is vörös gömbök formájában juthatna hozzá tapasztalati pontokhoz.

Számos oldal a PlayStation 2 játékok legjobbjainak egyikeként emlegette és emlegeti a mai napig. S míg évekkel ezelőtt az anti-hős karakter – aki önző, saját célból teszi amit tesz, és a közjó csak mellékhatás lehet – nem aratott akkora sikert, ebben a korban már megvolt a helye, és befogadta a közönség.
Érdekesség: Kratos nevezetű karakter szerepel egyébként a görög mitológiában, mint Zeusz egyik szárnyas fejvadásza Niké (Győzelem), Via (Erőszak) és Zelus (Hevesség) mellett, de csak a nevét emelték át, melynek jelentése erős, hatalommal bíró.
God of War II

A háború (új) istene első kalandja után nem csak egy videojáték folytatásban, hanem képregényekben, regényekben, spin-off-okban és cameokban is megjelent.
Kratos a moziképernyőkre is készül egy ideje, és bár az évek során a stáb folyamatosan változott, a jelenleg véglegesnek tűnő forgatókönyvíró duó, Patrick Melton és Marcus Dunstan, 2012-ben vette kezelésbe a film írását. A Tűzgyűrűt (Pacific Rim) író páros próbálja a látvány mellett Kratos emberi oldalát is kihozni; és bár rendező vagy színészek még nincsenek a projekthez rendelve, legalább halad a dolog.
Bár az első rész stáblistájában utaltak a folytatásra, a hivatalos bejelentés 2006-ban jött el. David Jaffe, a széria atyja és az első rész rendezője kreatív rendezőként vett részt az új részben, míg Cory Balrog, az első rész fő tervezője lépett rendezői cipőkbe. Új rendező, új vízió: és bár a bejelentést követő nyilatkozat szerint nem tervezték trilógiának, ez nyilvánvalóan nem volt igaz.

Itt már a szereplőgárda is kibővült: titánok, mitológiai hősök sokasága segítette vagy akadályozta bosszúra éhes hősünket, aki egy árulás folytán, mint a háború új istene, maga Zeusz, Olümposz királya ellen vívott háborút. A helyszínek, a fegyverek, a varázslatok, a csaták, a főellenségek és természetesen a kivégzések mind-mind többen voltak, nagyobbak, részletesebbek és változatosabbak. Fogtak mindent, ami naggyá tette az első részt, és továbbfejlesztették.
Jöttek a gyűjtői változatok, az interjúk, még a megkérdőjelezhető marketingkampány is: Athénban félmeztelen nők kínálták megjelenéskor itallal az érdeklődőket és egy kibelezett kecske hevert az asztalon, amiből ha fogyasztott az ember, nyerhetett egy PS2-t a játékkal együtt. Beindult a gépezet, és a megjelenéskor nem csalódott a Sony: ismét óriási kritikai és kereskedelmi siker lett, jöttek a sok-nullás bevételek és a kimagasló értékelések. (Japánban, ahogy az elsőt is, a Capcom adta ki God of War 2: Shūen he no Jokyoku (Nyitány a bukáshoz) néven.)
A játék extrái itt még kacifántosabb és elvontabb utat vettek. Míg maradtak a különböző extra „kosztümök”, egy szinte hihetetlen számú kombót követően mindenféle rendezői és készítői kommentárral dúsított webcímet lehetett megnyitni. Megtudhattuk, hogy mik is voltak az elképzelések a játék fantasztikus rodoszi nyitójelenetével is, többek közt.
Ezen kívül számos keresztény jelkép és utalás is felbukkant a játék során, mint a Végzet Lándzsája vagy a három királyokat ábrázoló freskó.

A kritikusok és a játékosok imádták a durvább és mérgesebb Kratos-t, és az utókor a PS2 hattyúdalaként emlékezik vissza a játékra. Marianne Krawczyk, a játék írója, BAFTA díjat is kapott Kratos karakteréért és a történetért. A folytatás azonban, miután az ember befejezte a játékot, nem volt kérdéses. Ami igen, az a „Mikor?”. És a Sony nem szalaszthatott el egy ilyen lehetőséget: a God of War III csakis a PS3-ra jöhetett ki.
Érdekesség: Míg, mint említettem, Kratos szerepel a mitológiában, és (anti)hősünk is megtestesítője a nyers erőnek, érdekes különbség, hogy míg Aüszkhilosz Megláncolt Prométheuszában Kratos az, aki megláncolja említett Prométheuszt, a God of War II Kratosa az, aki kiszabadítja. (A mitológiában pedig Héraklész.) Ez, annak ellenére, hogy a készítők igenis beleásták magukat a mitológiába, szerintem valószínűleg csak véletlen egybeesés.
Betrayal

Pár hónappal a második rész megjelenését követően a Javás mobiltelefonokra megjelent a God of War: Betrayal (Árulás) a Javaground és a Sony Entertainment Online Los Angeles-i részlegének fejlesztésében, mely meglepő módon, jól átültette a mobilokra, mobilgombokra és kétdimenziósra a kaszabolást. A történet – bár jelenleg is vitatott, hogy kánon-e vagy sem – az első rész után játszódik és magyarázatot ad arra, hogy a II idejére miért idegenedett el Kratos a többi Olümposzitól.
Ezt a részt is jól fogadta a célközönség, bár kevesen játszottak vele, és az okostelefonok előretörésével valószínűleg kevesebben is fognak már hozzáférni, teljesítményként, próbálkozásként és alkotásként is megállta a helyét a sorozatban.
Érdekesség: Ez az egyetlen nem PlayStation platformra megjelent God of War. David Jaffe és Cory Balrog, a két PS2-es rész rendező is részt vettek a játék készítésében minimális szinten, tanácsokkal és tippekkel ellátva a készítőgárdát, valamint láttamozva a készülő terméket.
Chains of Olympus

Természetesen ki kell aknázni a lehetőségeket, így a nagy finálé előtt még egy kistestvér is napvilágot látott a Sony hordozható kis csodáján, a PlayStation Portable-ön (PSP). És mire jók a melléktörténetek, ha nem arra, hogy elmerüljünk kedvenceink – esetünkben Kratos – múltjában? Úgyhogy jött a Chains of Olympus (Olümposz láncai), és vele egy kis betekintés Kratos vezeklős éveibe.
A fejlesztő ezennel nem a Santa Monica Studios volt, hanem a most már The Order: 1886-ról híres Ready at Dawn, akik, továbbfejlesztve a Jak & Daxter melléksztorijához, a Daxterhez készült motort, nekivágtak egy hordozható God of Warnak.
Minden maradt, amiért az emberek beleszerettek, és most már vihették magukkal is. Minden benne volt, ami a „nagyokat” naggyá tette: a harcrendszer, a főgonoszok, még több mitológia, és – igen – a kivégzések. Természetesen rövidebb volt, de mindenből volt benne egy pici.
A történet az első elejénél ért véget, és megtudtunk pár érdekességet az első és második részben megjelenő szereplőkről egyaránt. Kifejezetten jó megoldás volt – második joy hiányában – az L és R gombok egyszerre való lenyomásával, és a mozgást irányító joy-jal helyettesíteni a gurulást.
A megjelenéskor már God of War témájú PSP-t is lehetett venni a játékhoz, a tömegek pedig ismét imádták. Jöttek a magas pontszámok, az „Év PSP Játéka” díjak, és ha csak egy kicsit is, de kielégítették a harmadik részre szomjazókat.
Érdekesség: A játék elején megjelenő és első varázslatot képező Efreet az egyetlen olyan lény, mely nem szerepelt a görög mitológiában (Őt a perzsa mitológiából merítették). A későbbi „Na hova tovább?” rajongói kérdéseknél, vitáknál és feltételezéseknél kulcsszerepet játszott.
God of War III

Felkészülésként a trilógia befejező részére kiadták az első kettőt is PS3-ra, Trophy supporttal, God of War Collection néven, hogy a régi rajongók újra, az új érdeklődök pedig először járják végig Kratos pusztításait. A 2010-es kaland újításai közé tartozott, többek között, a Shadow of the Colossus-hoz hasonló mozgó titánokon való küzdelem, mely tovább növelte az amúgy is grandiózus hangulatot.
A lemezen található „így készült” extrák izgalmas betekintést nyújtottak a lehengerlő jelenetek és különböző karakterek létrejötte mögé, valamint megismerhettük azokat az embereket, akik szívüket-lelküket adták a rajongókért és az alkotásért. A Sony Santa Monica ma már számos függetlent támogat anyagilag, technológiával és ötletekkel is.
A többször emlegetett multiplayer itt még elmaradt, de nem kellett sokat várni egymás kaszabolására.

God of War: Ghost of Sparta

A masszív befejező részt követte még egy PSP-s változat Ghost of Sparta alcímmel (Spárta szelleme), mely ismét egy részek közötti űrt töltött be: ezennel a két PS2-es rész között játszódott. (A Chains of Olympus-szal csokorba szedve Origins Collection néven ő is napvilágot látott a PS3-on.)
Előhalászva fel nem használt ötleteket, valamint engedve a rajongói teóriáknak és érdeklődéseknek, a Ready at Dawn ismét nyeregbe ült, és alkotott egy újabb mellékágat Kratosnak. Tele easter eggekkel és apró utalásokkal, próbálták betömni a legtöbb foltot, és választ adni pár kérdésre.
A második hordozható gyilokfeszt ismét – eladások és kritika terén egyaránt – sikerrel járt. Az emberek tudták, hogy a Sony nem hagyhatja ennyiben a szériát, annak ellenére, hogy a saga lezárult, de Kratos újbóli eljövetele gyorsabban érkezett mint amire számítottak az emberek.

God of War Ascension

Az Ascension (Felemelkedés) alcímmel bejelentett folytatás 2013-ban jelent meg, ismét, a most már a különböző Indie fejlesztőket is támogató Santa Monica fejlesztésében. A játékmenet, megszokott módon, változatlan maradt: egy-két esztétikai részlet változott, valamint kivették a másodlagos fegyvereket, és felvehető, elhajítható eszközökkel helyettesítették. Ami igazából létjogosultságot adott ennek a résznek, az a már régóta emlegetett és néhol követelt többjátékos mód kiépítése.
A sztori ismét előtörténet, még több fényt derítve Kratos tragikus múltjára. (Időben mindegyik rész előtt játszódik.) A kritikák magas pontszámokkal értékelték Kratos új útját, az apró változtatások és a multiplayer pedig szintén frissen hatottak.
A jövő

A különböző készítők is utaltak arra, hogy talán újabb mitológiák karaktereit irthatjuk ki, és talán nem is Kratosszal, de ezek egyelőre csak feltételezések. (David Jaffe úgy álmodta meg, hogy a görög pantheon után a norvég mitológia következik – természetesen nem ilyen egyszerűen.)
Amit viszont hivatalosan is bejelentettek a PlayStation Experience eseményen: Cory Balrog, a második rész rendezője készít egy új God of Wart, ami nem előtörténet, de lehet, hogy reboot lesz. De erről még a közeljövőben ne várjunk infót, ugyanis a decemberi Experience-en is azt mondták, hogy remélik, az elkövetkező két évben valamit mondhatnak és mutathatnak.
Nagy valószínűséggel az Ascensionnel próbára tették a multiplayert, és megnézték, hogyan bírja Kratos a sokadik rész strapáját. Esélyes, hogy sokat fognak változtatni a következő részben, de ami biztos, kihasználják a PS4 adottságait.
Idővel kiderül, de a rajongók számára legalább egyelőre annyi elég, hogy készül egy új God of War. Júliusban pedig megérkezett a God of War III PS4-re feljavított változata.
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. hoose  PlayStation.Community tag
2018.01.31. 14:39:57
LV1
Ta gra jest niesamowita. Niedługo wychodzi God of War 4. Już nie mogę się doczekać. :)
http://rozliczamfirme.pl/kredyt-leasing_ksieg[...] - Księgowa Kalisz
14. hoose  PlayStation.Community tag
2017.11.30. 12:09:43
LV1
13. hoose  PlayStation.Community tag
2017.11.30. 12:08:53
LV1
Ez a játék talán soha nem lesz idős
12. hoose  PlayStation.Community tag
2017.04.20. 14:34:21
LV1
Amíg késztetés megelőzte megint, és én fog játszani a játékot :)

http://jakibiznes.pl/jak-moge-otrzymac-swiadc[...] - księgowa Ruda Śląska
11. erine  PlayStation.Community tag
2017.03.24. 13:48:30
LV1
Mindig is szerettem ezt a fajta játékot. A God of War sorozat a kedvencem az összes játék, amit valaha játszottam.
http://praca-księgowa.pl
10. hoose  PlayStation.Community tag
2017.02.13. 12:03:21
LV1
Imádtam a God of War 2. Összességében egy nagyszerű játék, ami nekem egy pár hétig.
9. erine  PlayStation.Community tag
2017.01.30. 09:45:44
LV1
God of War az egyik kedvenc játékom, amiben az összes rész, kivéve a legújabb.
8. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2015.08.01. 08:36:43
LV21
Válasz 5. gepard7213 üzenetére:
A legelső-eredeti ps2-es- Devil may cry ott van a szeren, GOW szintű etalon, csak a Capcom elbénázta az egészet.
7. Old_Raiden  Kitiltott felhasználó
2015.08.01. 08:27:18
LV21
Zsír ez a God of War frencsájz ! Nem volt hülye, aki kitalálta, csak utána. :)
6. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.29. 21:01:45
LV24
Nem nagyon tudtak eddig hibázni, az újra kiadott kollekciók miatt meg többször is átélhettük a kalandokat. Van egy varázsa, azt meg kell hagyni.
señor
2015.07.28. 16:01:07
LV3
Iszonyat jo mind!!!! a GOW hoz a DMC az kezdöszöcske aki megfejeli a harangvirágot !
4. soliduss  A Krónikás
2015.07.28. 08:17:15
LV25
Válasz 2. Citroghost üzenetére:
Nekem a ghost of sparta a kedvencen. A klassszik pajzs és lándzsa miatt.
3. Joel1970  PlayStation.Community tag
2015.07.28. 01:38:21
LV1
Nekem az Ascension a kedvenc részem.
RESIDENT EVIL 2
2. Citroghost  The Engineer
2015.07.27. 23:48:08
LV15
A számozott (fő) részek szuperek. A többi csak jó.
1. PSti  PlayStation.Community tag
2015.07.27. 23:17:43
LV5
-1
Érdekes volt, köszi. Az egyest próbáltam már PS3-on, valami trialt, de ez a fix kamera nem pálya nekem egy ilyen akciós játékban. Sőt, talán még a hármas is fix kamerás, de itt lehet tévedek.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.
Kine (PS4, PSN)
2020.02.03. 18:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A brémai robotmuzsikusok.
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PS4, PSN)
2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
A név kötelez?
Snooker Nation Championship 2019 (PS4, PSN)
2020.01.30. 20:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pool a kocsmáknak, snooker a kluboknak.
Cat Quest II (PS4, PSN)
2020.01.28. 19:55 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: martin
Mi újság, cicamica?
Root Letter: Last Answer (PS4, PSN)
2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Levél a múltból.