Advertisement

PlayStation.Community

2017.08.01. 10:19 PS+ játékbemutatók
6 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
Te bizony!

A videojáték médiumának megjelenése óta jelen van a „mi és ők” mentalitás, és az ezzel kapcsolatos előítéleteket mindkét oldal bőven táplálja. A kezdetekben a gaming egy szűk réteg hobbija volt, majd fokozatosan tágult ez a kör, és vált egyre népszerűbbé. Annak ellenére, hogy ma már nagyságrendekkel többen videojátékoznak, még mindig vagyunk „mi” és vannak „ők”. Ahogy a film és a zene beépült a közéletbe, a videojátékok is ezen az úton haladnak.
Talán az okostelefonok beépülése a hétköznapokba tette a videojátékozást még elterjedtebbé, így olyanok is elkezdtek játszani, akik eddig soha nem fogtak kontrollert a kezükbe. Ez újabb értelmet teremtett a klasszikus, bináris párosnak: lettek a „rendes”, vagy „hardcore”, velük szemben pedig az „alkalmi”, vagy „casual” játékosok. Végül is a „három-egy-sorban” játékok nem érhetnek fel a konzolos/PC-s behemótokhoz. Míg eddig a gamerek és a többiek, majd a PC-sek és a konzolosok álltak a képzeletbeli vonal két oldalán, most az okostelefonok által egy újabb csoport bukkant fel.
A That’s You most azonban roppant intelligens és ötletes módon hozza össze a keményvonalasokat, a „csak ritkán nyomom” tagokat és az okostelefonos brigádot egy könnyed, valójában társasjátékra hajazó elképzeléssel.

Nagy eséllyel az olvasók jelentős része szemöldökét felhúzva reagált amikor az E3-as konferencián, God of War, Spider-Man és Uncharted: The Lost Legacy bemutatók között a Sony időt szánt erre a különös kis szerzeményre, amely okostelefonokat és selfie-ket demonstrált. Erre a reakcióra a vezetőség is számíthatott, hisz megjelenésének első pár hónapjában a That’s You ingyen letölthető a PlayStation Plus előfizetőknek.
És higgyetek nekem: érdemes letölteni.
A játék drága, kívülről fura és gyakran kihasználatlan kellékek helyett az egyik legelterjedtebb elektronikai készüléket használja a vezérléshez: az okostelefonodat. Az alkalmazás letöltése és a rövid menükezelés után bele is lehet vágni, akár ketten, akár hatan – de minél többen, annál izgalmasabb. (Sőt, a program a PlayStation 4 látens wi-fi hotspot funkcióját is elérhetővé teszi, megkönnyítve a csatlakozást.) Mindenki írja be a nevét, válasszon egy jópofa kártyát, lőjön egy csinos önarcképet, majd jöhet a barátságteszt.
Ha ketten vágtok bele, akkor gyakorlatilag egy co-op mód vár tárt karokkal közös pont-kasszával, amely próbára teszi, hogy mennyire ismeritek egymást. Az egyszerűen, érthetően és kellő humorral fogalmazó narrátor végigkísér az utazáson, kezdetekben a játékszabályokat magyarázva, később pedig be-beszólogatva, szórakoztatva. Véletlenszerűen kerül kiválasztásra a közeg, amelyhez kapcsolódik egy kérdés- és feladatcsoport, majd kezdődhet a móka. Táborozás az erdő mélyén, okkult, rémisztő babákkal teli padlás vagy egy dél-amerikai fogda lehet egyike a tíz helyszínnek, amelyet kellő részletességgel dolgozott ki a fejlesztőcsapat. A kamera állandóan, de nem zavaróan kering a részletesen kidolgozott területeken, kiválóan teremtve meg a hangulatot az adott elképzeléshez. Felmerülnek kérdések például arról, hogy mit tenne a cimborád, ha a szomszédban buliznak: gorombán átsasszézna és leszúrná a társaságot, vagy lelkesen átgördülne és beszállna a buliba? Vagy egy romantikus filmnél, ahol a randipartner elsírja magát, vajon zsebkendővel kínálná, vagy a lehetőséget kihasználva rámozdulna? Ha mindketten ugyanazt válaszoljátok, bezsákoltok egy adag pontot, amit a limitált számú Joker bevetésével meg is duplázhattok. A kérdések mellett a kamera és az érintőképernyő is aktív. Előjöhet például egy kép, ahol a feladat, hogy minél hitelesebben imitáljátok és lőjetek róla egy képet. Máshol pedig az a cél, hogy egy háttérre, vagy az egyik játékos képére kell rajzolni. Hogyan nézne ki a párod szállása egy táborozás során? Milyen lenne a pajtásod zombiként? Ezeket követően is ki kell választani, hogy melyik lett a legjobb, majd közös találat esetén jár a pont. A meccs végén pedig egy jópofa kis mérleg határozza meg, hogy mennyire is álltok valójában közel egymáshoz. Ami azonban még jobban előhozza a That’s You potenciálját az, ha hárman, vagy annál többen nyomtok egy kört.

Ilyenkor már sokkal versenyszerűbb az egész, bár itt is csak a közös válaszoknál lehet pontokat zsákolni. Mivel azonban több játékos van, a többség válasza a nyerő, így a többiek lemaradhatnak. A körök száma itt a létszámmal egyezik, amit egy végső futam követ, majd eldől, ki a győztes. Mindegyik kör egy általánosabb szegmenssel indul, ahol például arra kell szavazni, melyikőtöket csuknák le külföldön. Ezt követően pedig kizárólag az egyik résztvevő köré épül a kör, ahol a többieknek vele kapcsolatban kell kérdésekre válaszolnia. Megjelennek a mondat-kiegészítések is (Ha cirkuszi bohóc lennél, akkor mi lenne a neved?), vagy meg kell jelölni több kép közül, melyik jellemzi leginkább az aktuális alanyt. A selfie-zős arcutánzás itt fokozottan szórakoztatóbb, ahogy az utolsó fázis rajzolgatása: minden játékos kap egy képet, amelyet egy adott kritérium szerint kell kidekorálnia, majd a már díszített kép továbbáll, és másnak kell tovább pingálnia rá. Így minden kép mindenki kezén átesik, az össznépi rajztúrát követően pedig marad a röhögés.
(Külön pont jár azért is, hogy a telefonos alkalmazással saját kérdéseket is írhattok, illetve saját rajzokat is készíthettek, plusz még a PS4-től függetlenül is játszhattok egy fotózós-rajzolós kis játékot.)

A séma és a felépítés relatív konstans, de a több, mint ezer kérdés bőven felrázza az egészet minden egyes nekifutással, amit frissen tart a narrátor kiváló megvalósítása és alkalmazása. A legnagyobb sztár azonban, vitathatatlanul, te vagy. Meg a barátod. Meg a barátnőd. Meg az anyukád. Meg a nagypapád. Meg még az, akit meg tudsz fűzni, hogy adjon ennek a kis szösszenetnek egy esélyt, ugyanis utána, ha nem is állandó, de elképzelhető kelléke lehet az összejöveteleknek. A kérdések elég egyszerűek ahhoz, hogy az angol nyelvben kevésbé kompetenseknek röpke másodpercek alatt le lehessen fordítani. Én például a legjobb barátaimmal próbáltam ki, majd a teszt kedvéért megfűztem az édesanyámat is, aki a „most nincs erre időm!” mentalitásból a „mikor játszunk megint?” nyitányú nyaggatásba billent át.

A That’s You egy gondosan, igényesen kidolgozott bulijáték, amit üres pillanatokban vagy összejöveteleken egyaránt, nyugodt lélekkel lehet űzni olyanokkal is, akik távol állnak a videojátékoktól. Egy időre mindenki félreteheti előítéleteit a médium tekintetében és jól érezheti magát, függetlenül attól, hogy milyen gyakran, min és hogyan játszik, ha játszik egyáltalán. A gaming világhoz nem feltétlenül, de egymáshoz azonban garantáltan közelebb kerülhetnek azok, akik adnak neki egy esélyt. És ez talán mindennél fontosabb.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Sony Interactive Entertainment Europe
Fejlesztő: Wish Studios
Megjelenés: 2017.07.04.
Ár: 5990Ft
Játékosok száma: 2-6
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 4.5GB (PS4), 77.4MB (Android), 176MB (iOS)
Web: http://www.wishstudios.co.uk/work/thats-you/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. Richard  PlayStation.Community tag
2017.08.10. 16:05:06
LV5
Csajom bírni fogja, legalább játszik valamivel PS4-en.
5. ALF22  Son of Liberty
2017.08.01. 17:35:17
LV26
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Beraktam ujra letoltesbe.
Jo hogy jott a teszt mert mar el is felejtettem.
4. Onimushaman  Szerkesztő
2017.08.01. 13:03:05
LV24
Válasz 3. ALF22 üzenetére:
Maga a játék kő egyszerű, és ilyeneket kér, hogy rajzold meg a társad pl vámpírnak, egymást meg pontozzátok. Szerintem egy esélyt adjatok neki még.
señor
3. ALF22  Son of Liberty
2017.08.01. 11:26:29
LV26
Válasz 2. Onimushaman üzenetére:
Nem hazudok 5percet volt a gepben. Azalatt elinditottam es tonnanyi szoveget irt ki, azt se tudtam most mivan. Ha azt mondod ezen kivul tenyleg alig lesz vmi ujra leszedem mert a koncepcio tetszik es szivesen jatszana a csalad, csak nalunk az angol minimal (ami ramragadt 30ev jatek alatt) es nemetmegy jobban (de az meg vendeglazas teren).
2. Onimushaman  Szerkesztő
2017.08.01. 11:12:59
LV24
Válasz 1. ALF22 üzenetére:
Ezt fejtsd ki kérlek, mert ami angol van benne az nudli.
señor
1. ALF22  Son of Liberty
2017.08.01. 10:36:00
LV26
Amint lehetett leszedtem...
Kevesebb angollal meg toltuk is volna de igy kuka sajnos.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.
Kine (PS4, PSN)
2020.02.03. 18:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A brémai robotmuzsikusok.
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PS4, PSN)
2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
A név kötelez?
Snooker Nation Championship 2019 (PS4, PSN)
2020.01.30. 20:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pool a kocsmáknak, snooker a kluboknak.
Cat Quest II (PS4, PSN)
2020.01.28. 19:55 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: martin
Mi újság, cicamica?
Root Letter: Last Answer (PS4, PSN)
2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Levél a múltból.