Advertisement

PlayStation.Community

2017.11.13. 11:41 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Értékeld a cikket!
Rossz helyen jársz, gazda!

Az utóbbi években a virtuális gazdák szája is mosolyra húzódhatott, mivel a Farming Simulator első megjelenése óta rengeteg fejlődést tudhat magáénak. A téma iránt érdeklődők ugyanolyan kíváncsisággal várják az évenként megjelenő rész elérhető járműparkját, mint más egy új Need for Speed autólistáját. Minden évben jött egy kisebb adag fejlesztés, ami miatt ismét érdemes volt beülni a traktorba.
A sikerreceptet meglovagolva, idén a dán székhelyű Soedesco csapata is beszállt a mezőgazdasági iparágba, és hangzatos promo-szövegekkel próbálta magához édesgetni a mezőgazdálkodás iránt érdeklődő játékosokat.
A game első kedvcsináló videóját követően egyből elkezdtem reménykedni, hogy végre itt egy farmos játék, amely képes lesz megszorongatni az egyeduralkodó Farming Simulatort, és talán a trónról is letaszíthatja. A Real Farm egy kifejezetten reményt
keltő szimulátor programnak tűnt, aminek a segítségével feldobhatóak lesznek majd az unalmas esték egy kis aratással és állatgondozással.
Sajnos, a játék közel sem hozta az elvárható szintet: a többi hasonszőrű cím jóformán a tehén ürülékébe döngöli a valóságos és kifinomult élményt ígérő Real Farmot.
A játék elindítását követő percekben azonnal lefagyott az arcomról a mosoly. A nagy semmi közepén felébredve, majdnem egy drótkötélpályán haladó, vezető nélküli autó akart elgázolni (a jövő közelebb van, mint hinnénk). Miután gyorsan beteleportáltam az elpusztíthatatlan, fizikát meghazudtolóan működő terepjáróba, az első utamnak a közeli tanyát néztem ki, hátha ott megtudom, mi a fene folyik itt. Legnagyobb meglepődésemre a kutyát se érdekelte, hogy mit garázdálkodok más farmján.
Becsületes munkáshoz hűen a munkagépek eltulajdonítása helyett inkább a közeli hirdetőtáblához rohantam, hátha tudnak néhány feladatot adni számomra a helyiek. Tervemet siker koronázta, mivel pár másodperc múlva már egy traktorban ülve hajtottam ki a környéken lévő földre, szántási munkálatokat végezni. A feladat teljesítését követően megkaptam az aznapi béremet, amit a városban lévő kocsmában akartam volna megünnepelni, viszont a fizikát mellőző autóval még mindig nem tanultam meg közlekedni, így a híd helyett inkább a folyón keltem át, de szerencsére a járgánynak ez meg se kottyant. Miután nagy nehezen sikerült beérnem a városba, csüggedten tapasztaltam, hogy minden kihalt, és az emberek bezárkózva a lakásaikba valószínűleg a Real Farmot nyomják...

Nagyjából így néz ki egy nap a játékban. Persze a monoton életvitel miatt nem is lenne panaszom, mert pontosan tudom, hogy nagyjából ilyen ez a szakma, viszont a kihalt világ és a fizikát nélkülöző járművek rendkívül nyomasztóak. Sok munka árán persze ki lehet törni a nyomasztó unalomból és a saját földünket gondozni, ami már egy fokkal szórakoztatóbb, azonban néhány óra után ez is kevéssé válik, többnyire a gyenge kivitelezés miatt.
A játék tesztelése alatt végig olyan érzésem volt, mintha minden csak egy félkész valami lenne. A városnak elfejtettek nevet adni, az állatok animációja rendkívül darabos, és ezeken a kevés járműmennyiség sem segít. Közelében sem jár a Real Farm a vetélytárs jármű- és eszközkészletének, ami egy hatalmas visszalépésnek érződhet azok számára, akik már játszottak a Farming Simulator bármely újabb részével.

A kezdeti nehézségeket kihagyók számára készült a Free játékmód, ahol bérmunkás feladatok helyett azonnal egy saját farm vezetésébe kezdhetünk bele, azonban ezt csak gyakorlottabb játékosoknak tudnám ajánlani, mert könnyen mínuszba vihetjük a gazdaságunkat, ha meggondolatlanul cselekszünk. A szavatosság terén tehát lehetne még keresnivalója a játéknak, mert ugyan jó sok időnket fel fogja emészteni a szoftver, mire az összes kis parcella a miénk lesz, viszont ember legyen a talpán, aki ezt élvezettel végig is csinálja.
Sajnos a játék technikailag a PS3 kezdeti szakaszában toporog, és a játékmenet részletessége is jócskán a kötelező szint alatt van. Hanghatások terén sincs semmi kiemelkedő, néhány jármű rendelkezik eltérő hanggal, de a munkagépek nagy része teljesen valótanul, ugyanolyan hangon szólal meg. Az unalmas robotolást egész jól feldobja a hangulatos zene; kár, hogy ugyanaz az egy szám folyamatosan ismétlődik, így, amikor harmadszorra is a jól ismert dallamot hallottam felcsendülni, úgy voltam vele, hogy inkább bekapcsolom a Bartók Rádiót, mert még az is jobb ennél.

Sajnálom, hogy ez a sors jutott a Real Farmnak, mert kellő odafigyeléssel és még több fejlesztéssel talán egy jó játék is lehetett volna belőle. Viszont így, ebben a formában inkább egy teljes csőd. Nincs egyetlen olyan pontja sem a játéknak, amire azt tudnám mondani, hogy jól sikerült. Ajánlani csak a legnagyobb famereknek tudom, akik minden olyan programot, ami ebben a témában készül, szeretnének begyűjteni, illetve a fejlesztőknek, hogy megtapasztalják, milyen egy rosszul sikerült játék ebben a műfajban.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük! Ha te is gazdálkodnál, a Real Farm megvásárolható támogatónk, a Platinum Shop budapesti boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. xerox  PlayStation.Community tag
2020.02.08. 10:07:58
LV18
Úgy fagy le a játék, hogy nem tudom kikapcsolni a konzolt. Ki kell húznom a kábelt, ami nem biztos, hogy jót tesz a gépnek.
Gondoltam gyorsban megnézem a trailert a yt-n, hogy írt-e valaki hasonló problémát... ki vannak kapcsolva a hozzászólások.

Háde mér? :DD
psn id: zomimi78
9. B_Renato97  Szerkesztő
2017.11.14. 15:30:02
LV4
Válasz 8. Ruzsi üzenetére:
A Store-on lévő verzió lett tesztelve, régiótól függetlenül mindegyik tartalmazza a csodálatosan, igényesen megcsinált magyar feliratot.
8. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.14. 12:21:22
LV10
Válasz 7. martin üzenetére:
:D

Azt nem tudod véletlenül, hogy a store-on lévő verzióban van magyar felirat?
7. martin  Főszerkesztő
2017.11.14. 11:44:16
LV27
+1
Válasz 6. Ruzsi üzenetére:
Gondolták a country-rock a trailerben majd eladja.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.11.14. 11:26:16
LV10
Mi vezérelhet egy fejlesztőt, hogy egy jó ideje piacon lévő és a szegmensében legnagyobb játékosbázissal rendelkező játék ellenlábasaként egy annál gyengébbel rukkoljon elő?
5. 123456  PlayStation.Community tag
2017.11.13. 22:18:04
LV2
Még ha az ember grafikát lenyelné, akkor is ez mai szemmel nézve tényleg gyenge .
hibakód:123456
4. ColdHand  Szerkesztő
2017.11.13. 17:21:50
LV22
+1
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Valamelyik triplaaa fejlesztő/kiadó beszállhatna az egyik über engine-nel. A történetírókat, és átvezetőrendezőket ki is lehetne hagyni, a pénzüket meg belefektetni a kidolgozásba.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
3. martin  Főszerkesztő
2017.11.13. 16:54:27
LV27
+1
Válasz 2. B_Renato97 üzenetére:
Nem lenne az olyan messze, nyugaton virágoznak a mikrogazdaságok.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. B_Renato97  Szerkesztő
2017.11.13. 15:13:59
LV4
Válasz 1. Noob üzenetére:
Türelmesen várjuk a nagy áttörést...
1. Noob  PlayStation.Community tag
2017.11.13. 11:57:11
LV6
+1
Akkor még mindig a Farming Simulator a király. Pedig az sem kiváló az elszúrt gázadagolással.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
REAL FARM
SOEDESCO
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Gyenge
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Átlagos
3/10
Pozitívum
Hosszú játékidő; választható magyar nyelv
Negatívum
Botrányos technikai megvalósítás; hamar unalomba fullad; élettelen környezet

MARTIN BELESZÓL
Ebben az egészben az a szánalmas, hogy tényleg csak oda kéne figyelni erre a témára, mert egy kis lelkiismerettel egy igazán kiváló játékot is össze lehetne hozni a témában. Egy farmos programba egy csomó minden belekerülhetne, az állattenyésztéstől kezdve a hal- és vadgazdálkodáson át egészen a terménykereskedelemig. De nem ilyen bénán megvalósítva. Gyümölcsöt, csilipaprikát, sütőtököt lehetne termelni és árulni, halas pultot nyitni a piacon, szőlőt szüretelni és bolt készíteni. Hagyjuk is...