Advertisement

PlayStation.Community

2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
A név kötelez?

Kevés az olyan európiai képregény figura, mely elmondhatja magáról, hogy több nemzedék is rajta nőtt fel. A belga Hupikék Törpikéken kívül talán csak a francia Asterix & Obelix a világszinten legismertebb ilyen páros. Legutóbb animációs filmben találkozhattunk utoljára a gall duóval, illetve az általam bemutatott Asterix & Obelix XXL 2 PSN verziójában verhettük laposra a rómaiakat. A kiadó viszont nem engedte kihűlni a franchise-t , így a HD portot jegyzett csapat hozta tető alá jelen kritikám tárgyát.
A korábbi, PS2 érából származó felvonásokkal ellentétben itt egy teljesen más Asterix játékkal fogunk szembesülni. Óriási pozitívum, hogy immáron lehet ketten is maszatolni, egyedül pedig a törpe Asterix és behemót társa, Obelix közt váltogatva csatangolhatunk.

A történet szerint a druidánk hölgyismerősét kell megtalálnunk, amiben segítségünkre lesz egy kimondhatatlan nevű mágikus tárgy, amit röviden csak Menhir néven fognak emlegetni. A hatalmas kődarab képes megtalálni a kívánt személyt, de előtte rúnákat kell aktiválni rajta. Szerencsére Obelix alapból emberfeletti ereje képessé teszi, hogy könnyűszerrel a hátán cipelje, illetve népnevelő eszközként is használja (nem rendeltetésszerűen). Velük tart még hűséges kutyusuk is, amit ezerféle néven ismerhet a magyar rajongótábor. Utazásuk során bejárják Görögország mesebeli helyszíneit, mire elérnek az általában végső helyszínként szolgáló Rómába. A grafika rajzfilmes és a hangok is teljesen rendben vannak, megidézik az „Asterix” élményt.
A bejárható területek rövidek, amit helyőrségek elhelyezésével próbáltak dúsítani. Ezekhez az ajtókhoz érve lehetőségünk van egyfajta kihívásként teljesíteni az adott bázist. Célunk a lehető legkevesebb riadóztatással eljutni egy adott pontra. Kapcsolókkal nyitható „termekben” pofozhatjuk végig, illetve verhetjük ki a szandáljukból a katonákat, majd pontszámunk alapján kiértékelnek.
Tele van a játék platformelemekkel, ugyanakkor nincs ugrás gomb. Így sokáig kellemetlen érzéssel töltött el az ilyen szakaszok teljesítése (csupán gurulni tudunk, így hidalhatjuk át a kisebb távolságokat). A bunyók rendben vannak, lehet dobálni is az ellenséget akár egymás kezébe is, Obelix harci köve pedig az elementális tuningok után egyre színesítik a harcokat. Képességeinket fejleszthetjük a boltoknál a korábbi játékokhoz hasonlóan. Az egész játékmenet mégis nagyon átlagosra sikeredett. Nem érezni benne az erőt, a mellékküldetések felesleges időrablásnak felelnek meg, a gyűjthető tárgyak szedegetése is kínos, ahogy a szaglászó kutyust követjük tyúklépésben, majd véletlenszerűen ütögetjük a földet… Egyedül próbálkozva otthagytam volna a 2. fejezet közben az egészet, egyedül a co-op lehetősége mentette meg, így az egykék nyugodtan vegyen el egy csillagot az értékelőből és csak óvatosan közelítsenek hozzá. Ehhez párosul még a barátságtalan árképzés is, amit véleményem szerint jóval a duplájára lőttek be, mint amennyit valóban ér a program.

Bár PlayStation2-es testvéreihez enyhén szólva sem ér fel az XXL 3, még is képes megidézni azt a korszellemet, amikor egy jól csengő névvel sok ezer forintért bármit képesek voltak értékesíteni szoftver címen. Kár érte.

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: Anuman Interactive
Fejlesztő: Osome Studio
Megjelenés: 2019.11.21.
Ár: 11990 Ft
Játékosok száma: 1-2
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 3.06GB
Web: https://www.microids.com/game-asterix-obelix-xxl-3/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop
Képgaléria
Olvasói vélemények
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir
Anuman Interactive
ÁTLAGOS