Advertisement

PlayStation.Community

2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Értékeld a cikket!
Levél a múltból.

Milyen érzés lenne, ha kézhez kapnál egy levelet, amit anno 15 éve küldtek neked, de soha nem nyitottál fel valamilyen oknál fogva? Elengednéd vállrándítással, vagy mindent eldobva elolvasnád, majd tartalma láttán repülőre pattannál, hogy utánajárj az igazságnak?
A stílusos című Root Letter: Last Answer főhőse furcsa módon az utóbbit választja, hisz felmondás után nincs jobb dolga, mint levelek után rohangálni, de szerencsére mi is vele tartunk nyomozása során.
Mi okozta azt, hogy csapot-papot otthagyva kutatni kezdett? A levél tartalmában kell keresni az okot, ami ugyanis egy gyilkosság beismerését tartalmazza. Az írója nem más, mint a 15 évvel ezelőtti gyermekkori levelezőpartnere, aki iránt Max nevű hősünk gyengéd érzéseket táplált. De a helyszínre érkezve úgy tűnik, mintha levelezőpartnerünk nem is létezett volna. Mi az igazság? Mit titkol a levelekben emlegetett osztály? Mit rejt Matsue városa? A közepesen hosszú visual novelben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Mint a címből is kitűnik, az utolsó választ is tartalmazza a program, ami anno 2016-ban jelent meg, és három évvel később bővült a mostani változattá. Az átvariált menürendszer és az eredeti történet utáni négy új jelenet mellett egy teljesen új megjelenítést is tartalmaz a játék. Az összes jelenetet felvették élőben, valós helyszíneken, igazi színészekkel. Legegyszerűbben a nemrég megjelent Steins;Gate kiadáshoz hasonlítanám: amíg ott minden animálva lett, itt minden gyönyörű és élethű rajzot-hátteret felvettek az ugyanolyan gyönyörű. igazi helyszínen.
Matsue városa immáron megelevenedik a szemünk előtt és tényleg olyan, mintha egy utazós műsort néznénk a televízióban. Kedved támad a bevásárló utcába menni? A templomba tartanál? Mindenhol a valódi helyszín fogad téged, és ha előrántod a játékbeli guidebookot, akkor valós információkat szerezhetsz a nevezetességekről. A rejtélynél és a levél írójának valódi kiléténél ugyanis csak maga a város fontosabb, hisz az egész játék arra van kihegyezve, hogy megismerd. Zseniálisan bújtatott turisztikai reklám ez - kíváncsi vagyok, Japánban mennyi játékost buzdíthatott a helyszín felkeresésére? Mondjuk főszereplőnknek sem sietős a nyomozás, gyakran hagy időt arra, hogy szuvenír boltokba járjon, vagy a prefektúra kabaláját, Shimanekkót kergesse a város körül. Étterembe jár, ahol a helyi nevezetességeket fogyasztja, utánajár az városi folklórnak, ezen a téren hangulatból kiváló a játék. A kellemes melódia, ami a helyszíneket kíséri tovább, segít az elmélyedésben, és a szereplők is minőségi japán szinkronnal szólalnak meg.

Amivel viszont problémám volt, az az emberi kommunikáció: a főszereplőnk nem igazán a tipikus „azonosulható” karakter, általában durván bánik a levelekben leírt szereplőkkel, vagy a beszélgetések facsarodnak ki egy teljesen élettelen kabaré szintjére. Mivel eredetileg egy „animés” stílussal rajzolt játékról beszélünk, leírhatjuk a kórjának, de mikor átváltunk élőszereplős prezentálásra, akkor a színészek abszolút eltúlzott, már-már internetes trollarcokat tudnak produkálni, amin csak kínjában tud nevetni az ember.
Ezek a kihallgatások Phoenix Wright módon zajlanak, csak bíróság helyett az utcafronton. Szerencsére a kihallgatásokat mi irányítjuk, minden helyszínen körül tudunk nézni, ahol hasznos tárgyakat találhatunk, amiket prezentálva tovább tudjuk vinni a kikérdezést. Elveszni nehezen lehet, a gondolkodási opció pedig mindig elmondja merre kéne tartanunk, vagy mit kéne felmutatnunk, hogy ne akadjunk meg.
Mindent összesítve csak ajánlani tudom a Root Letter: Last Answert, elsősorban azoknak, akik még nem próbálkoztak ilyen programmal. Ez egy speciális, útikönyv-rejtély visual novel, amiben a japanofilek garantált örömüket lelhetik. Nem túlságosan hosszú, 10 óra alatt befejezhető, és akinek nem volt még elég a programból, annak egy jó hírem van: hamarosan folytatása is érkezik, Root Film névvel. Addig is visszavár Matsue városkája, próbáljátok megszerezni mindegyik történetvéget!

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: PQube Ltd
Fejlesztő: KADOKAWA GAMES
Megjelenés: 2019.08.30.
Ár: 8990 Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 4,53GB
Web: https://pqube.co.uk/root-letter-last-answer/
PSN feltöltőkártya: Platinum Shop
Képgaléria
Kapcsolódó tartalom
Olvasói vélemények
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.
Kine (PS4, PSN)
2020.02.03. 18:42 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A brémai robotmuzsikusok.
Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir (PS4, PSN)
2020.01.31. 17:11 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
A név kötelez?
Snooker Nation Championship 2019 (PS4, PSN)
2020.01.30. 20:33 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pool a kocsmáknak, snooker a kluboknak.
Cat Quest II (PS4, PSN)
2020.01.28. 19:55 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: martin
Mi újság, cicamica?
Root Letter: Last Answer (PS4, PSN)
2020.01.28. 17:48 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Levél a múltból.