Advertisement

PlayStation.Community

2020.01.22. 14:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Szamurájok versus tankok jöhet?

A VASARA Collection alapjául szolgáló 2 számozott epizódot 2000 és 2001-ben tolták be a japán arcade játéktermekbe. Közel két évtizednek kellett eltelnie, hogy a nyugati közönséghez is eljussanak a programok, némi extra kiegészítés és mérsékelt angol feliratok kíséretében. Így immáron a nappalinkban is élvezhetjük a kissé helyzetidegen lövöldét.
A játék, bár a shoot 'em up műfajba tartozik, de néhol azért közelít a bullet hellhez, ami zavaró tud lenni a hajók nehezen betájolható középpontja miatt (ezekben a suffokban csak a hajó közepe vagy pilótafülkéje sebezhető, minden máson átmegy az ellenséges lövedék). Ezt némileg ellensúlyozza, hogy maguk a támadó egységek egy acélos csattanással csak lepattannak a játékosról, mintha csak két kard összecsapna.

A kollekció, mint fentebb kiderült 2 epizódot tartalmaz (Vasara 1 és Vasara 2). A classic módokhoz láthatóan az angol feliraton kívül nem nagyon piszkáltak hozzá egyikhez sem (néhol az utólag odabiggyesztett szövegbe belelógnak az eredeti japán kanjik vagy insert credit feliratok, így a "megnyerés" is nehezen értelmezhető). A grafika mondhatni talán túlságosan is korhű, ami ez esetben nem pozitívum, elég rosszul öregedett. Más arcade portokból átvett megoldással élve, hogy a képernyő ne legyen széthúzva a mai 16:9 miatt, a játéktér középre koncentrálódik. Két oldalt széles vászonban artworkök színesítik a képernyőt. Lehetőség van elforgatni a képet balra vagy jobbra igény szerint, nekem teljesen megfelelt a lentről felfelé haladás.
A Vasara tematikáját tekintve a feudális japánt vegyíti a mechák világával, fűszerezve valós akkori uralkodókkal és híresebb alakokkal (Nobunaga, Tokugawa, stb.). Ha a nehézséget nézzük, mindkét epizód bekeményít az utolsó pályákra, de egy második játékossal jelentősen csökken a kihívás. Párosan játszva, amíg az egyikünk életben van, a másik szabadon visszatérhet és még a power upjait is visszaszerezheti. A Sine Morahoz hasonlóan a főellenségeket gyorsan és megfelelő helyen támadva lesz esélyünk túlélni.
Mindkét címben több választható karakter található változó járművekkel, lövedékekkel, erő és gyorsasági szinttel. Ezek mellé jön még a közelharci támadás és a mércével rendelkező és azt kristályokkal tölthető ultra támadás, a játék nevét is adó Vasara. Az első game 6 pályát tartalmaz egy feloldható rejtett boss-szal, míg a második részben választható a könnyű kampány 6, illetve a nehéz 12 szinttel. Hozzácsaptak továbbá a kollekcióhoz egy timeless módot, amiben teljes képernyőn és remaszterelt grafikával lehet egyedül vagy akár négyen a végtelenségig aprítani az ellenséget, tábornokokat és főellenségeket. A felcsendülő muzsikák nagyon kellemes és pörgős tempóban, jellegzetes japán hangszerekkel festik alá az akciót.

Játéktermi átírat mivolta miatt a kampányokon gyorsan túl lehet esni, a végtelenített játszma pedig a haladókat célozza meg. Így a kollekciót barátságos árszabása mellett is csupán a műfaj kedvelőinek tudom ajánlani. Ők biztosan ellesznek vele pár órát

(A játékot a kiadó biztosította tesztelésre. Köszönjük!)

Kiadó: QUBYTE
Fejlesztő: Visco Corporation
Megjelenés: 2019.08.14.
Ár: PS4: 3090 Ft, PSV: 3290 Ft
Játékosok száma: 1-4
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: PS4: 3.24GB, PSV: 159.68
Web: https://www.qubyteinteractive.com/games/vasara/
PSN feltöltőkártya: PlatinumShop
Képgaléria
Olvasói vélemények